Regeringen satsar på sommarjobben

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Gästkrönika2020-05-05 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommer ni ihåg vad ni lade er första lön på? Jag minns exakt. Jag spenderade nästan hela min första lön på en svart skinnjacka. Jag hade slutat årskurs åtta och fått min lön från sommarjobbet i Luleå kommun. 

Min lön låg på drygt en tusenlapp, och jackan kostade 900 kronor. Den var dösnygg och jag var superstolt när jag gick ut från Shopping med min nya jacka.

Det är en speciell känsla att för första gången kunna köpa något för pengar man själv tjänat ihop. 

Det ger en frihet och självständighet som är viktig för en ung människa. Det är även ett kvitto på att arbete lönar sig. Därför är det första jobbet också viktigt för att unga människor ska lära sig ta ansvar.

Det är en tuff tid på arbetsmarknaden just nu. Coronapandemin slår hårt mot ekonomin, inte minst de tjänstesektorer där så många får sina första jobb. 

Det betyder att vägen in på arbetsmarknaden blir tuffare för den som är ung. Dörren stängs till det där sommarjobbet man hoppats på. Färre får chansen att utvecklas och tjäna egna pengar på sin första arbetsplats.

Därför känns det både viktigt och rätt att regeringen nu gör en sommarjobbssatsning. Varje sommar är det många unga som får jobb genom kommunerna. Regeringen skjuter nu till 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna erbjuda ännu fler sommarjobb. 

Om kommunerna använder pengarna fullt ut kan upp till ca 20 000 ungdomar få sommarjobb. De som annars har svårt att hitta sommarjobb eller sysselsättning på egen hand ska prioriteras.

Det är en svår situation i många kommuner. För att förhindra smittspridning kan man inte längre erbjuda de sommarjobb man kanske planerat inom vård och omsorg. Det kan vara svårare att erbjuda handledning till de unga sommarjobbarna. Men det finns också en enorm uppfinningsrikedom i Sveriges kommuner. 

Jag vill verkligen uppmuntra kommunerna att tänka nytt och göra det de kan för att kunna erbjuda jobb till unga, i en tid då det verkligen behövs.

Jag hade flera kommunala sommarjobb som ung och vet av egen erfarenhet hur mycket det betyder. Jag har röjt sly, jobbat på golfbana och lärt mig svetsa. 

Jag lärde mig massor av dessa jobb. Inte minst gav de mig viktiga erfarenheter som jag hade nytta av på nästa anställning. Under flera år jobbade jag på KF:s lagercentral under somrarna, och under en tid kombinerade jag det som hotellstäderska på helgerna.

Jag är helt övertygad om att det första jobbet gör skillnad för att ge unga en bra start i arbetslivet. 

Därför hoppas jag att varenda krona av den sommarjobbssatsning vi nu gör ska användas och att unga får chansen att göra en viktig insats för sina kommuner.