Politik är viktigt för facket

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Brian Predstrup

Gästkrönika2020-08-19 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför samarbetar IF Metall med Socialdemokraterna? Det är en fråga jag ofta får. 

Mitt svar är att det ger oss som fackförening mer att säga till om. Förhandlingar med arbetsgivarna är kärnan i vår verksamhet. Men för att kunna driva industriarbetarnas frågor behöver vi även inflytande över politiken. 

I coronakrisen har IF Metalls samarbete med Socialdemokraterna varit till stor nytta för industriarbetarna. 

Ett av våra skarpaste krav på politiken har länge varit ett kraftfullt system för korttidsarbete. Genast när pandemin slog till valde regeringen att införa det. Det har räddat, och räddar fortfarande, många jobb på hela arbetsmarknaden. 

Skillnaden mot finanskrisen 2008-2009 är milsvid. Då försökte vi få den borgerliga regeringen att införa korttidsarbete, men de vägrade att lyssna på oss. 

Det gjorde att väldigt många industrijobb på i grunden friska industriföretag försvann i onödan.  

Att ingen ska behöva skada sig, bli sjuk eller dö av jobbet är vår högsta fackliga prioritet. Därför kräver IF Metall att regionala skyddsombud ska få komma in på fler arbetsplatser. Så att de kan gå fler skyddsronder tillsammans med anställda och arbetsgivare – och förhindra fler arbetsplatsolyckor och arbetssjukdomar. 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gjorde som vi ville och la ett förslag till riksdagen om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Tyvärr valde Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Sverigedemokraterna att rösta nej, så det blev inget.  

 De hävdar felaktigt att fackliga skyddsombud är politiskt färgade. På det har Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud i IF Metall Sörmland, gett ett tydligt svar: ”Om man tror att vi pratar politik så är det jävligt fel. Om det är någon som inte är medlem i IF Metall så spelar inte det någon roll, och vill de gå med så är det okej.” 

Debatten om de regionala skyddsombuden fortsätter, och vi ger inte upp. Vi kommer naturligtvis att jobba för att fler partier än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska förstå vilka ovärderliga insatser skyddsombuden gör för arbetsmiljön.  

Att IF Metall samarbetar med Socialdemokraterna betyder inte att vi försvarar S i vått och torrt. Vi ryter självklart till när det behövs. 

Vårt uppdrag är att försvara medlemmarnas löner, arbetsvillkor och välfärd. Det kräver både facklig makt och politiskt inflytande. Samarbetet med Socialdemokraterna ger oss det.