Samerna har diskriminerats och utsatts för förmynderi. 1977 erkände Sverige samerna som ett ursprungsfolk. 1993 tillkom sametinget.
Årets sametingsval har avgjorts med ökat valdeltagande som ökar resultatets legitimitet. TV och pressen har bevakat valet bättre än tidigare. I valdebatten i TV kom alla deltagande partier till tals.
Jakt- och fiskesamerna vann valet, och ökade från nio till tolv mandat. Det ledande partiet för renskötselintressena, Samelandspartiet, fick oförändrat sex mandat, men väntas ändå behålla en krympt majoritet i sametinget genom koalition med andra närstående partier.
Valresultatet belyser den motsättning som finns i samevärlden mellan renskötare och icke-renskötare rörande rätten till mark och vatten, samt jakt och fiske.
Rennäringslagen från 1971, som i sin tur utgår från motsvarande lag från 1928, ger exklusivt rättigheterna till samebyarna som rättsobjekt och dess renskötare och familjemedlemmar. Rättigheterna är starkast norr om odlingsgränsen, som går mellan Gällivare och Kiruna.
1928 var huvuddelen av samerna renskötare. Så är inte längre fallet.
Ragnar Lassinantti, som ingick i rennäringssakkunniga som beredde det senaste lagförslaget, reserverade sig i utredningen till förmån för att även icke-renskötande samers intressen skulle beaktas i lagen och förespråkade "fredlig samexistens i fjällvärlden".
En dispytfråga gäller om ILO-konventionen 169 om ursprungsbefolkningen ska ratificeras, vilket inte Sverige gjort trots att den funnits i 25 år. Oklarheter om vad man egentligen skriver under och som kan öppna för oändliga rättstvister har fått myndigheterna att tveka.
Norge har ratificerat, vilket många där ångrar på grund av den tvetydiga rättstolkningen. I Finland har riksdagen, inklusive alla ledamöter från Lappland oberoende av partitillhörighet, röstat emot en ratificering.
I Danmark som ratificerat är frågan oproblematisk eftersom den främst gäller Grönland, utan motstående intressen som gruvbrytning och skogsbruk. Totalt har knappt 30 länder ratificerat konventionen, varav de flesta i Latinamerika.
Nu har svenska regeringen tillsatt en utredning som under fyra års tid ska se över nuvarande rennäringslag och komma med förslag. Alla partier i sametinget deltar i utredningen. '
Kan utredningen komma fram till en lösning som enar opinionen? Lätt blir det inte. Rennäringslagen är främst en näringslag. Kanske det behövs en bredare lagstiftning som beaktar andra frågor som språk och kultur.