Nya studiestödet – en stor framgång

"Fler får chansen till vidareutbildning och omskolning", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Fler får chansen till vidareutbildning och omskolning", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Fler får chansen till vidareutbildning och omskolning", skriver Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-11-02 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I regeringens höstbudget finns en av de viktigaste reformerna på många år – det nya omställningsstudiestödet. Det har förhandlats fram av IF Metall, Kommunal, PTK och Svenskt Näringsliv. Och är en avgörande del av den så kallade LAS-överenskommelsen.

Omställningsstudiestödet kommer att ge människor som vill vidareutbilda eller omskola sig helt nya möjligheter att klara sin försörjning. Man kommer att kunna studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 i månaden. 

Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man mer än så. Då kan man studera heltid i upp till ett år och få 80 procent av inkomsten upp till 30 600 kronor. Vid löner över det ersätts 65 procent av inkomsten upp till ett tak på 66 800 kronor. Maximalt går det att få cirka 43 400 kronor per månad.

Detta gäller alla i anställning, oavsett anställningsform, och uppsagda. Man kan alltså ta studieledigt från jobbet och få ersättning. Och även den som har blivit uppsagd kan använda detta i sin omställning.

Omställningsstudiestödet innebär inte att staten tar över arbetsgivarnas ansvar för de anställdas kompetensutveckling i jobbet – det ska arbetsgivarna fortfarande stå för. 

Men det här är en chans för individen att själv styra sin vidareutbildning eller omskolning, för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden eller gå vidare i arbetslivet. 

Jag är stolt över att IF Metall är en av arkitekterna bakom omställningsstudiestödet. Det kommer att gynna alla löntagare på den svenska arbetsmarknaden – och är särskilt viktigt för Sveriges industriarbetare.

Svensk industri är världsledande i klimatomställningen. Vi utvecklar fossilfritt stål, bygger elmotorer och batterifabriker. Det innebär fantastiska möjligheter för svensk industri – och en ny verklighet för många industriarbetare.

Klimatomställningen drivs av en oerhört snabb teknikutveckling. När industriföretagen utvecklar nya klimatsmarta lösningar är Sveriges industriarbetare en stor tillgång. Nu måste vi få chans att bygga på våra kunskaper ännu mer – för att klara nya arbetsuppgifter med ny teknik.

Om klimatomställningen ska lyckas måste den vara socialt hållbar. Människor får inte lämnas åt sitt öde.

Därför är kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning så viktiga frågor för IF Metall. Och därför är det en stor framgång för oss att människor som står mitt i livet och ska betala för hus, barn och bil får möjlighet att klara ekonomin när man pluggar – och att göra nya livsval. 

Det är facklig förändring på riktigt.