När trovärdigheten sätts på spel

Mats Taaveniku (S) är oppositionsledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

Mats Taaveniku (S) är oppositionsledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

Mats Taaveniku (S) är oppositionsledare i kommunfullmäktige i Kiruna.

Foto: Privat

Gästkrönika2021-02-11 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag engagerade mig i politiken 2017 och kom in i valrörelsen 2018, då slogs jag av de löften som Centerpartiet i Kiruna gav till väljarna. 

Framför allt minns jag en video som Centerpartiets språkrör, Gunnar Selberg, lanserade (Videon går att se på Youtube.)
Han lovade att satsa MER pengar på skola och omsorg, men vad hände? 

Det blev tvärtom, kommunledningen har SPARAT bort cirka 50 skolassistenter och 40 helårsanställda inom äldreomsorgen, flera har sagt upp sig själv för att de inte orkar längre. 

Verksamheten Tiger är nedlagd, en verksamhet som ska stötta barn med särskilda behov. Regeringen satsade 9,5 miljoner extra till Kirunas äldre i höstbudgeten, men dessa pengar tog de borgerliga i kommunledningen bort plus ytterligare några miljoner. 

En dålig hantering av ny skolstruktur gör heller inte saken bättre. 

Företagarna i Kiruna är oroliga över kommunledningens dåliga engagemang i näringslivets utveckling. Istället för att utveckla och förbättra samverkan med näringslivet så avslutar de den. 

Till exempel har LKAB erbjudit kommunen att vara med i en företagsakut för att bistå företagen under pandemin, kommunledningen har inte ens svarat på erbjudandet. 

Listan med svikna löften kan göras lång. När trovärdigheten för kommunledningen sätts på spel blir konsekvenserna allvarliga. 

Kiruna har tappat 326 invånare sedan nuvarande ledning kom till makten, den enskilt största befolkningsminskningen som skett under 2 år sedan 90-talet. Det här sker samtidigt som Kiruna har en enorm högkonjunktur. 

Det här är en destruktiv politik som drabbar hela kommunen men mest barn, ungdomar och äldre.

Socialdemokraterna m fl inser att Kirunas befolkning måste öka, i ett första steg till 25 000 invånare till 2030. 

Det är en förutsättning för att LKAB ska klara sin satsning för fossilfri produktion och för att Esrange satsning på småsatelliter ska bli verklighet. Bara LKAB:s satsning i malmfälten innebär ca 2 000-3 000 fler arbetstillfällen, samtidigt som övriga näringslivet har fortsatt stort behov av rekryteringar. 

Fly-in-fly-out är inte en hållbar lösning, därför behövs fler Kirunabor. Byggandet behöver därför fortsätta på högre nivå än dagens, ungefär 200-300 bostäder per år. 

Ett attraktivt samhälle behöver en trovärdig kommunledning, bra skola, bra sjukvård, bra omsorg, bra utbud av kultur, ett bredare näringsliv och en bra kommunal service. Kiruna ska vara bland de 50 bästa skolkommunerna till 2025 och bland de 40 bästa omsorgskommunerna till 2025. 

Tillsammans ska vi Kirunabor att se till att vi blir minst 25 000 invånare till 2030!