Mycket står på spel i nattens val

Emilia Töyrä (S) är riksdagsledamot från Kiruna. Den här gången skriver hon om presidentvalet i USA.

Emilia Töyrä (S) är riksdagsledamot från Kiruna. Hon är bland annat ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Emilia Töyrä (S) är riksdagsledamot från Kiruna. Hon är bland annat ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Foto:

Gästkrönika2020-11-03 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns få länder som fascinerar och intresserar oss som USA. Genom populärkulturen tycker vi oss känna landet som vårt eget och vi influeras ständigt av det som sker där. 

När denna krönika publiceras är det dags för val igen och mycket står – som vanligt – på spel. 

De sista fyra åren har varit minst sagt omtumlande för alla oss som är intresserade av internationell politik. En välkänd företagsledare med märklig frisyr. En som inte bryr sig om sådant som brukar kallas politisk korrekthet, som utan att tveka både trakasserar kvinnor sexuellt och talar om det efteråt och som inte har någon erfarenhet av vare sig lagstiftning eller diplomati. En som blev vald till den kanske mest inflytelserika rollen i världen.  

I november 2016 stod alternativen mellan denne herre, som blev vald, och en riktig tungviktare inom amerikansk politik. Det var storskrävlaren mot den pragmatiska och jämlikhetsivrande slitvargen. Vinnaren vann inte majoriteten av de amerikanska rösterna men ändå valet, inte helt ovanligt vid presidentval i USA. Då stod alternativen i amerikansk politik mellan en mur mot Mexiko och större frihet för kvinnor och ”minoriteter” i landet.  

I år är alternativen lika på pappret, innan man börjar analysera politikens innehåll. Vi ser ännu en gång företagsledaren mot en erfaren partiräv men denna gång pratas det tyst om muren – som ännu inte byggts – och mer om vilket hot en eventuell demokratisk vinst skulle vara mot det amerikanska. 

Kontringen kommer och argumenten handlar om en oansvarig administration som inte tog hotet om corona på allvar och som sedan inte gjort tillräckligt för att minska riskerna för medborgarna.  

Oavsett hur det går i presidentvalet, har USA:s 44:e president visat världen att det är möjligt för en ny typ av ledare att kliva fram. Du behöver inte vara välpolerad och du behöver inte visa dina motståndare respekt. Du behöver inte ha kunskap inför besluten du fattar och du behöver inte ha en tidigare erfarenhet. Du behöver inte ens bemöda dig med att intervjua dina närmaste anställda – du kan ju välja dem utifrån släkten istället för genom kompetens. 

Vi vet inte vem som kommer vinna valet idag och de enda som har något att säga till om är de amerikanska medborgare som är röstberättigade. 

Som det ser ut i skrivande stund är försprånget för slitvargen betryggande men efter förra presidentvalet är det nog många som håller andan och tummarna in i det sista. Mina knogar är nog vitnade när resultatet kommer ...