Ta arbetslivskriminaliteten på allvar!
Det är uppmaningen från Länsstyrelsen i Norrbotten och fackförbundet Byggnads till kommunpolitikerna. Arbetslivskriminaliteten som följer i spåren på den gröna omställningen måste förebyggas.
Sara Avander som arbetar med att utveckla och stötta kommunernas arbete med att förebygga arbetslivskriminalitet på Länsstyrelsen i Norrbotten skräder inte orden i en intervju med SVT Norrbotten:
"Vi märker ett motstånd. Det är inte tillåtet att jobba med det. Det bedrivs absolut inte ett förebyggande arbete mot arbetslivskriminalitet på en övergripande nivå."
Fackförbundet Byggnads märker av det också, så här beskriver Byggnads ordförande i Norrbotten, Joakim Lindholm det:
"Konkret möts vi av en ovilja i exempelvis krav på kollektivavtal vid upphandling. Eller när vi ska lösa frågor om hur vi ska ta hand om gästarbetare."
Länsstyrelsen beskriver det som att de ses som bakåtsträvare och motståndare till industrisatsningarna när de vill prata med kommunernas företrädare för att samtala om frågorna.
Myndigheten tror att det beror på en rädsla för att satsningarna inte ska bli av om för många krav ställs på etableringarna.
Fram till 2040 kommer industrier i Norrbotten och Västerbotten att satsa över 1000 miljarder kronor på ny, miljövänligare produktion. Allt görs i hållbarhetens namn, satsningar som inte bara ska rädda klimatet utan industriproduktionen i Sverige.
Den här omställningen kan inte ske till priset av att vi dumpar den sociala hållbarheten för arbetarna som ska göra jobbet. Men det är precis det som sker, svarta löner, bristande säkerhet på arbetsplatserna, brott mot arbetstidslagen och ovärdiga bostäder till ockerpriser är bara några av de saker som följer som konsekvens av att arbetskraften utnyttjas.
Jag tycker det är självklart att kommunpolitikerna ska ställa krav på företagen och hjälpa till att mota bort arbetslivskriminaliteten. Det handlar ju till sist om att värna den svenska modellen och svenska företags konkurrenskraft samt att upprätthålla mänskliga rättigheter.
En positiv utveckling i den riktningen är det samverkansavtal som H2 Green Steel i Boden tecknat med Byggnads för att säkerställa goda arbetsvillkor och motverka arbetslivskriminalitet.
"Känslan är ju att vi är på samma planhalva nu och har egentligen samma målbild om vad det är som behöver göras", säger Joakim Lindholm.
Jag hoppas att fler följer H2 Green Steels och Byggnads exempel och att kommunpolitikerna följer med.