Moderaterna är Norrbottensfientliga

"Det ger energi att komma hem till Norrbotten", skriver Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Gästkrönika 16 augusti 2022 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Temperaturen i valrörelsen stiger. Jag reser just nu landet runt – och visst sjutton ger det energi att komma hem till vackra Norrbotten! Nu återstår några få veckor till valet – så låt mig gå rakt på sak. 

I den senaste mätningen från Novus är Sverigedemokraterna och Moderaterna exakt lika stora. Ulf Kristersson är på väg att ta sitt parti till deras sämsta valresultat på 20 år. Att se M dansa efter SD:s pipa är som att bevittna en tågkrasch i slowmotion. Det är uppenbart att väljarna visar sin misstro till Ulf Kristersson. De förstår att han inte är vuxen uppgiften som statsminister - han går inte att lita på. 

 

Tiden är förbi när Ulf Kristersson kunde räkna med SD som ett passivt och hanterbart stödparti. Hans vision är ett luftslott - ekvationen går inte ihop. Kristersson kommer tvingas till ännu fler eftergifter till SD. Till det parti som han så sent som 2018 lovade Hédi Fried, en av förintelsens överlevare, att inte ha något samröre med. Idag vet vi hur det gick. 

Den vuxne i rummet kan inte ens stå fast vid sina grundläggande värderingar, så hur ska han kunna leda Sverige?

 

Jag är övertygad om att norrbottningarna vill ha trygghet och raka rör. Moderaterna vill gå i motsatt riktning och sänka A-kassan och sjukförsäkringen. 

Samtidigt förblir många andra viktiga frågor obesvarade. Hur blir relationen till Ryssland med SD vid makten? Hur blir det med religiösa friskolor? Höjda pensioner? Hur blir det med marknadshyror? Med public service? Ingen vet, men en sak är säker: Deras tydliga ledarskap lämnar en del att önska. 

 

Sverige behöver en statsminister som är klok, erfaren och kompetent. Det är ingen slump att Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson är populär – hon säger som det är och hon gör vad som krävs. 

Socialdemokraterna kommer lägga all kraft på att stoppa inflödet av barn och unga till kriminella gäng, att få bukt med arbetslivskriminaliteten och att öka tryggheten i våra bostadsområden. Politik som är nödvändig och bra för Norrbotten.

 

Och en sak är säker: Ju större förtroende vi får från väljarna – desto bättre politik blir det. Ta jobben till exempel. Med de satsningar på en klimatstark industri som vi nyligen presenterade skapas 20 000–25 000 jobb i Norrbotten och Västerbotten. Det är sådana här bra investeringar som står på spel i valet den 11 september. 

Nu lägger vi i en högre växel, för ett starkare Norrbotten och ett tryggare Sverige!

Ämnen du kan följa