Män måste hålla på med jämställdhet

Linus Sköld (S), Älvsbyn, är riksdagsledamot och ingår i riksdagens utbildningsutskott.

Linus Sköld (S), Älvsbyn, är riksdagsledamot och ingår i riksdagens utbildningsutskott.

Linus Sköld (S), Älvsbyn, är riksdagsledamot och ingår i riksdagens utbildningsutskott.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2020-09-15 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbottenskarlen. Finns han? Ni vet, mannen i rutig flanellskjorta och fritidsbyxor, som inte säger fler ord än nödvändigt, aldrig visar känslor och löser problem med nävarna. Han som jagar på hösten, kör skoter på vintern, pimplar på våren och snickrar på sommaren. Han som packar lössnus på baksidan av tumnageln, dricker sprit från dunk och silar kokkaffet mellan tänderna. Han som reder sig själv, tar det som en man och föraktar fjollor. 

Stereotypen är nog sällsynt i verkligheten. Män är sammansatta varelser som har känslor, är sårbara och har alla möjliga olika intressen, inklusive romcom-filmer, yoga och hudvårdsprodukter. Men män formas av förväntningarna som kommer med att vara man. Om detta måste vi prata. 

Normer är outtalade regler som upprätthålls genom belöningar och bestraffningar från omgivningen. Överallt finns de, och de formar oss alla som människor, ibland medvetet, oftast inte. 

Och det är "fine". Normer får våra liv att fungera. Men det blir problematiskt när de fördelar makt och pengar orättvist och leder till våld och ohälsa så som de oskrivna reglerna för manligt och kvinnligt gör.  

De leder till att män slår både varandra och sina livskamrater. Nä, inte alla män. Men normen gör att ingen tycker det är konstigt att en arg man drar knogarna i en vägg eller antagonistens underkäke. Det är ju så män gör.  

De oskrivna reglerna leder till att kvinnor tar hand om hemmet och barnen. Nä, inte i alla parrelationer. Men normen gör att ingen tycker det är konstigt om pappa inte tar en enda föräldradag. Det är ju så män gör. 

De oskrivna reglerna leder till att män ska ta det som en man i en sådan utsträckning att vi tar livet av oss. Nä, inte alla män. Men betydligt fler män än kvinnor.   

Ofta betraktas bristande jämställdhet som nåt som kvinnor får hålla på med. Men att kvinnor ska ha halva makten och hela lönen ligger i allas intresse. Och det är i allra högsta grad nåt även män måste hålla på med. 

Män måste prata med varandra om hur vi är både begränsade och gynnade av att vara just män. Vilka beteenden ägnar vi oss åt som skadar andra? Vilka beteenden ägnar vi oss åt som skadar oss själva? Hur får vi syn på dem och hur ändrar vi dem? 

Jag och kollegan Fredrik Lundh Sammeli följer därför i spåren av initiativ som Män för kärlek, MÄN och Make Equal när vi drar igång vårt bidrag – podcasten Norrbottenskarlar. 

I varje avsnitt pratar vi med en man med koppling till Norrbotten om känslor, normer och jämställdhet. Lyssna gärna. Och börja prata om detta du också.