Luleå hamn betyder mycket för regionen

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Birgitta Ahlqvist är ordförande för S-kvinnor i Norrbotten.

Foto: Olov Abrahamsson

GÄSTKRÖNIKA2014-03-12 22:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Kvinnor och barn har varit och är mina prioriterande frågor både inom nationell och internationell politik, men havet och sjöfarten har också legat mig varmt om hjärtat.

Det beror säkert till viss del på att min svärfar var ångbåtsbefälhavare på bogserbåtar.

Jag har under lång tid suttit ordförande för Luleå Bogserbåt AB som har haft stor betydelse för sjöfarten i norr. Med tre isbrytande bogserbåtar har vi sett till att flera hamnar i norr varit öppna året runt.

Från 1 januari 2014 har bolaget bytt namn, blivit stort och ska bli ännu större . Det nya bolaget heter Luleå Hamn AB och är helägt av Luleå Kommun.

Inom Luleå hamn finns två industrihamnar (Sandskär och Cementa), Victoriahamnen, Uddebo oljehamn, Strömören och den gamla malmhamnen vid Svartön.

Ökade transportbehov och skärpta miljöregler kräver förbättringar och utbyggnader .

I dag tas cirka 600 fartyg på max 55 000 ton till ett köldjup av elva meter in till Luleå. Med internationella mått mätt är dessa fartyg relativt små.

Handeln med övriga världen expanderar och vi måste vara i framkanten på den internationella marknaden. Vi planerar därför för störrekajdjup samt bredare och djupare farled in till Luleå. Med den nya Panmax-klassen skulle en utbyggnadmöjliggöra fartyg upp mot 160 000 ton till ett fartygsdjup av 15 meter.

Malm är ju lågvärdigt gods och då är det viktigt med hög lastkapacitet. Även för de koltransporter som anländer till SSAB , skulle det innebära en stor skillnad i effektivitet. Stora godsmängder transporteras sjövägen till och från marknader i Europa och övriga världen.

En utbyggnad kommer att betyda mycket för näringslivet i hela regionen.

Luleå hamn blev 2011 tillsammans med Göteborgs, Trelleborgs, Malmös och Stockholms hamnar utvald av EU som strategiskt prioriterade hamnar och har beviljats 35 miljoner kr i stöd för förprojektering av den planerade utbyggnaden. Sjöfartsverket, Trafikverket, Luleå Kommun och industrin bidrar med lika mycket.

Muddringsarbetet kommer att ske i farleden in till Luleå med en liten insats i Norra kvarken. Muddringsvolymen beräknas bli lika stor som för Stålverk 80.

Arbetet brådskar och just nu pågår farledsutredning och miljöberedning.

När allt är klart kommer vi tillsammans med Göteborg och Trelleborg vara Sveriges tre största hamnar när det gäller godshantering. Vi siktar på 20 miljoner ton 2020 mot dagens cirka 8 miljoner ton.

Hela projektet beräknas kosta cirka tre miljarder kr. Arbetet går som beräknat framåt i rask takt, projektet kallas Malmporten.