LLT vill ha dialog med näringslivet

"Omställningen förutsätter satsningar på kollektivtrafiken", skriver Nils Harnesk, ordförande för Luleå lokaltrafik AB.

"Omställningen ställer krav och förutsätter satsningar på kollektivtrafiken", skriver Nils Harnesk, ordförande för Luleå lokaltrafik AB.

"Omställningen ställer krav och förutsätter satsningar på kollektivtrafiken", skriver Nils Harnesk, ordförande för Luleå lokaltrafik AB.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2022-06-14 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Luleå kommun har satt som mål att senast år 2040 vara en klimatneutral kommun. Ska vi nå dit krävs det investeringar och att alla bidrar.

Inte minst kommer det kräva satsningar för att öka turtäthet, utveckla linjenät, anropsstyrd trafik, nya mobilitetslösningar och ett ökat ansvarstagande från alla arbetsgivare för hur deras anställda tar sig till och från arbetet.

Det sistnämnda är något som alltför ofta glöms bort. Det har en tendens att läggas på det offentliga att lösa. Mot bakgrund av de stora etableringar som nu sker blir det allt viktigare att näringslivet även intresserar sig för kommunikationerna mellan hemmet och arbetsplatsen.

Varför? Det är bara att rikta blickarna mot Skellefteå där trafiksituationen beskrivs med ordet ”trafikinfarkt”. 

Northvolts etablering har drivit fram ett trafiktryck som vägnätet, kollektivtrafiken och transportsystemet helt enkelt inte klarar av.

De storskaliga investeringar som sker i norra Sverige genomförs för att ta klivet från en fossilbaserad ekonomi till en fossilfri. Men för att det med trovärdighet ska kunna beskrivas som en grön omställning så behöver den ske hållbart i alla led.

Pendlingsresor är de resor som ger upphov till de största trängselproblemen i våra städer. Trängsel som leder till stora utsläpp och omfattande problem med luftkvalitet och påföljande skadliga hälsoeffekter.

Med lokaliseringen av LKAB:s industripark ReeMap och Grupo Fertiberias konstgödselfabrik till Luleå så kommer antalet arbetstillfällen öka, inflyttningen likaså liksom pressen på vår infrastruktur och transportsystem.

I Luleå Lokaltrafik AB så har Luleå kommun ett effektivt verktyg för att arbeta för hållbara transportsystem och mobilitet. 

Nyligen fattade kommunfullmäktige dessutom beslutet att arbeta för att LLT ska få ansvaret för kollektivtrafiken utanför tätorten. Något företaget ser positivt på.

LLT är den självklara aktören för att leda arbetet med hållbara transporter, vi planerar redan idag för hela resan, det vill säga där kollektivtrafiken binds ihop med andra färdmedel, som bilpooler, cykellösningar, anropsstyrd trafik för att nämna några.

Vi bjuder därför in näringslivet till dialog, hur tänker ni kring hållbarhet och era medarbetares resor till och från arbetet? Hur möter vi upp den utveckling som sker? Och hur gör vi det hållbart?