Låt oss bygga en tryggare värld

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är aktiv i S-kvinnor.

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är aktiv i S-kvinnor.

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är aktiv i S-kvinnor.

Foto:

Gästkrönika2020-06-17 06:03
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever i en farlig värld. Ett nytt virus angriper oss, ledare i världen skramlar med kärnvapen som snabbt kan ta död på oss alla och den globala uppvärmningen verkar göra detsamma, bara mera långsamt. 

Den växande rasismen, den ojämlika och orättvisa världen skapar våldsamma demonstrationer och upplopp. Demokratin ifrågasätts i många länder.

Under pandemin har det blivit tydligt vad som är nödvändigt och livsviktigt i våra liv. Kommer vi ta vara på den erfarenheten och skapa en bättre värld efter coronan?

Den gemensamma sektorn har visat sig vara av mycket stor betydelse för oss alla, både fattig och rik. 

En del behöver stödpengar till mat och boende för att överleva, andra behöver sjukvård och omsorg, företagare behöver stöd för att inte gå i konkurs, skolan behövs för alla barn och vi behöver även en fungerande infrastruktur.

Vi ser också tydligt hur det råder brist på vissa yrkesgrupper, vilka som får jobba häcken av sig och ibland riskera sina liv för att samhället ska fungera, medan andra grupper permitteras och sitter sysslolösa. 

En del kan jobba hemma vid sin dator, medan andra inte har den möjligheten och det kan bl.a innebära att man inte får framföra sina åsikter. 

Vi ser gruppen 70-plussare som sitter isolerade och hur äldre människor som behöver stöd av samhället är särskilt utsatta. 

Skyddsutrustning och mediciner, som vi trott alltid ska finnas till hands, finns inte. Vi har lärt oss att kriser är inte alltid väpnade strider och militära hot, de kan också vara naturkatastrofer och som nu pandemier.

Vi har inte mycket debatt om kärnvapen nu trots att den globala militära kapprustningen fortsätter. De nio kärnvapenländerna spenderade 72,9 miljarder dollar på kärnvapen under 2019. 

Nu överväger USA att återuppta provsprängningar, efter att ha haft ett uppehåll på 30 år. Idag har USA världens mest moderna kärnvapenarsenal, men de är inte nöjda utan vill gå ännu längre. 

Hans Blixt har konstaterat att kärnvapenarsenalerna vi har idag räcker till att göra slut på hela mänskligheten.

FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen antogs av FN i juli 2017. 122 av FN:s 193 medlemsländer röstade ja, däribland Sverige. För att den ska kunna träda ikraft måste minst 50 länder ratificera den. Nu har 37 länder gjort det, men inte Sverige. En ratificeringen måste godkännas av riksdagen. 

Kärnvapen är inget vi behöver för en tryggare och bättre värld, de är enbart ett hot, därför bör Sverige snarast ratificera den.

Detta är några saker jag funderar över och som vi måste beakta när vi tillsammans bygger upp en ny bättre värld efter coronan.