Lärarnas villkor måste förbättras

"Enligt Lärarförbundet beräknas det saknas 65 000 legitimerade lärare år 2025", skriver Erika Frank, aktiv i SSU Norrbotten.

"Enligt Lärarförbundet beräknas det saknas 65 000 legitimerade lärare år 2025", skriver Erika Frank, aktiv i SSU Norrbotten.

"Enligt Lärarförbundet beräknas det saknas 65 000 legitimerade lärare år 2025", skriver Erika Frank, aktiv i SSU Norrbotten.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2022-11-09 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För snart två månader sen var det skyddsstopp på Nya Raketskolan i Kiruna. Orsaken till skyddsstoppet var att lärarna var helt utmattade, arbetssituationen var ohållbar. 

Runt om i landet ser vi liknande problem som leder till förödande konsekvenser. Lärare går in i väggen vilket i sin tur påverkar kvaliteten på undervisning och eleverna. 

Grunden till den ohållbara arbetssituationen är att det råder lärarbrist runtom i landet. Det leder till att arbetsbelastningen blir hög på de lärare som jobbar i skolan. 

Många lärare jobbar många timmar övertid för att hinna med och kvällarna fylls ofta av förberedelser inför morgondagens lektioner. Det går inte annat än att konstatera att arbetsmängden för många lärare är ohållbar i slutändan.

Tyvärr ser inte problemet ut att lösas i framtiden. Enligt siffror från Lärarförbundet beräknas det saknas 65 000 legitimerade lärare år 2025. 

Lärarfacken har också varnat om att 200 grundskolor runt om i Sverige kan i framtiden behöva stänga på grund av lärarbrist. 

Att så många lärare går in i väggen och att lärarbristen är så pass utbredd är oroväckande. Lärare är ett väldigt viktigt yrke. De ser till att elever får den kunskap de behöver, för att de ska kunna plugga vidare eller få ett jobb. De ger eleverna verktygen för att uppfylla sina drömmar. 

Lärare finns där som stöd och gör det möjligt även för de elever som har det allra svårast att få en god chans att lyckas i skolan.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen (2014-2022) såg att den svenska skolan lider av allvarliga problem och gjorde också åtgärder.

Sammanlagt jobbar 33 600 fler i svenska skolan än tidigare, exempelvis har många specialpedagoger och speciallärare anställts. Under denna tidsperiod höjdes också lärarnas löner, bland annat i syfte att höja statusen för läraryrket för att flera skulle utbilda sig till lärare.

Den socialdemokratiska regeringen stärkte även elevhälsan, vilket är en väldigt viktig satsning för elevernas välmående. Men det är tydligt att det behövs göras mer, lärarens villkor måste förbättras och det är akut!

Det finns flera åtgärder som skulle förbättra lärarnas arbetssituation. Till exempel bör det införas ett maxtak för hur många elever en lärare ska ansvara över –  tt förslag som SSU driver. Om ett maxtak infördes skulle lärare få mer tid att hjälpa varje elev efter deras behov.

Vinster i skolan måste också förbjudas. Pengarna ska inte gå till vinstuttag, utan till lärarna och eleverna.