Lär av våra nordiska grannländer!

"Ta bort karensavdraget i sjukförsäkringen", manar LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

"Ta bort karensavdraget i sjukförsäkringen", manar LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

"Ta bort karensavdraget i sjukförsäkringen", manar LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Foto: Olov Abrahamsson

Gästkrönika2021-02-02 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under coronakrisen har karensavdraget i sjukförsäkringen hamnat i blixtbelysning, vilket bland annat lett fram till den tillfälliga karensersättning som införts för att motverka smittspridningen. 

Skadlig sjuknärvaro är dock inget nytt fenomen. Av allt att döma kommer vi dessutom att få leva med mutationer och tidsbegränsad immunitet under lång tid framöver. Vi vet också att influensaepidemier och andra smittsamma sjukdomar fortsättningsvis kommer att orsaka långvarig sjukdom och död.

Men det handlar inte enbart om att motverka risken för smittspridning. Det finns även andra situationer när den försäkrade behöver vara frånvarande från arbetet, för att inte förvärra ett sjukdomstillstånd eller slå upp en skada igen och därmed riskera en långvarigare sjukskrivning. 

Destruktiv sjuknärvaro i denna bemärkelse drabbar kvinnor och dem med osäkra anställningar särskilt hårt.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att var fjärde kvinna i arbetar- och tjänstemannayrken (24 respektive 23 procent) under år 2019 gick till arbetet, trots att de borde ha varit sjukskrivna. 

Bland män i arbetaryrken är motsvarande andel 19 procent och bland män i tjänstemannayrken är det 16 procent.

Sjuknärvaron har en tydlig klassdimension. Arbetsmiljöforskaren Gunnar Aronsson, som grundligt studerat frågan, säger:

”Grupper med dålig ekonomi tvingas välja närvaro framför frånvaro. Men man glömmer bort att båda har sin grund i folks ohälsa, och att dagens sjuknärvaro är morgondagens sjukfrånvaro. Tittar man på grupper med hög sjuknärvaro kan man se att hälsan försämras markant genom åren jämfört med grupper med låg sjuknärvaro.”

Ser vi till andra jämförbara länder sticker det svenska karensavdraget ut. 

I Norge finns ingen karens i sjukförsäkringen, där får den försäkrade dessutom 100 procent av lönen från och med första sjukdagen. I Danmark avskaffades karensdagen 1986 utan att sjukfrånvaron ökade. I Finland övervägde regeringen för några år sedan att införa en karensdag i sjukförsäkringen, men man fann att argumenten mot detta övervägde fördelarna.

Virus och bakterier känner inga landsgränser. I ”globaliseringens tidevarv” sprids smittosamma sjukdomar snabbare än tidigare. Då kan det knappast anses vara modernt och optimalt att ha en inbyggd mekanism i sjukförsäkringen som i sig leder till ökad smittspridning. 

Att permanent avskaffa karensavdraget för alla är inte bara en effektiv jämlikhetsreform, utan är också på sikt bra för samhällsekonomin och folkhälsan. Lär av våra nordiska grannländer!