Alla vi som bor på landsbygden är medvetna om hur viktigt det är med tillgång till kommersiell service. För om det inte går att handla mat, tanka bilen eller utföra andra ärenden inom rimliga avstånd är det svårt för en bygd att vara attraktiv för kvinnor, män, företag och besökare.
Lanthandeln är dessutom ofta en social träffpunkt där bygdens invånare ses och byter några ord.
Dagligvarubutikerna är särskilt viktiga i ett servicesammanhang.
De är ofta ombud för apoteksvaror, systembolagsvaror, är postombud, tillhandahåller grundläggande betaltjänster och sprider information om kommunen.
I vissa delar av i vårt land är dock förutsättningarna för kommersiella aktörer svåra. Många av de eldsjälar som driver lanthandelsbutiker är sanna landsbygdshjältar med bygdens allra bästa för ögonen.
Men om butikens ekonomi inte går ihop så är det svårt att driva den. Tyvärr har utvecklingen på landsbygden varit sådan att flera butiker har fått stänga.
Den här regeringen tror på landsbygden och arbetar för att hela Sverige ska leva och utvecklas.
Regeringen genomför därför en kraftfull satsning inom ramen för landsbygdsprogrammet med 752 miljoner kronor för att på olika sätt stödja lanthandlare och mackar fram till 2020.
Satsningen innebär bland annat att vi mer än fördubblar investeringsstödet till ca 88 miljoner per år för de återstående fem åren för till exempel ny- och ombyggnad av butiker, samt att vi avsätter betydande resurser för utveckling av servicepunkter där olika typer av service kan samordnas.
Servicepunkter är viktiga mötesplatser som finns på flera ställen i landet. Med de nya medlen kan de bli många fler.
Regeringen har dessutom infört ett driftstöd på 35 miljoner kronor per år som lanthandlare i särskilt sårbara och utsatta glesbygdsområden kan ansöka om.
Det kommer att stärka tillgången till kommersiell service i hela landet, vilket är en av de mest grundläggande förutsättningarna för jobb och tillväxt.
Ett väldigt positivt exempel på att regeringens politik gör skillnad finns här i Norrbotten. I mars invigdes Gunnarsbyns nya lanthandel i Boden. Invånarna i Gunnarsbynområdet och Råne älvdal såg det som livsviktigt att det fanns en lanthandel i bygden.
När den tidigare lanthandeln hotades av nedläggning agerade invånarna och skapade en ekonomisk förening. De fick bidrag till renovering av den gamla butiken från just de medel som regeringen har satt av.
Alla inblandade i arbetet med Gunnarsbyns lanthandel förtjänar en stor eloge för deras föredömliga agerande.
Det ska finnas bra förutsättningar att leva, bo och driva företag i hela vårt vackra land.
Det kräver bland annat att det går att handla och tanka bilen inom rimliga avstånd.