Kronan – Luleås juvel eller gökunge?

"Det gör ont i mitt fackliga hjärta", skriver Leif Mettävainio, Luleå, medlem i Kommunalarbetarförbundet.

"Det gör ont i mitt fackliga hjärta", skriver Leif Mettävainio, Luleå, medlem i Kommunalarbetarförbundet.

"Det gör ont i mitt fackliga hjärta", skriver Leif Mettävainio, Luleå, medlem i Kommunalarbetarförbundet.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-04-28 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Luleås nya stadsdel Kronan växer. Det byggs bostäder och arbetsplatser. Tanken är att Kronan ska bli kommunens näst största stadsdel, något mindre än Hertsön.

Nyligen öppnade kommunen ett stort och toppmodernt äldreboende på Kronan. Kommunal i Luleå och lokala medier har låtit oss veta att anställda på äldreboendet har problem med sin arbetsmiljö, omänskliga arbetstider med mera. 

Det är bra att vi får veta vad som händer och samtidigt skrämmande att kommunen låter det gå så långt. Anställdas önskan att påverka den egna arbetstiden krockar med arbetsgivarens maktfullkomlighet. Luleå kommun bidrar själva med sitt agerande till att varumärket naggas i kanten. 

Det tillhör god ton och har stor betydelse för den svenska modellen att arbetsgivare har ett bra förhållande med de fackliga organisationerna, i det här fallet Kommunal. Så här långt är starten av äldreboendet ett misslyckande sett ur personalens perspektiv.

Tänk om det hade byggts och öppnats en industri med lika många arbetstillfällen (ca 130) som äldreboendet Kronan? Det företag som beter sig som Luleå kommun med äldreboendet på Kronan hade fått packa ihop och lägga ner verksamheten med samma hastighet som en Porsches. 

Det gör ont i mitt fackliga hjärta. Luleå kommun kan bättre! Det är mycket snack om klimat och miljö, men hur är det med arbetsmiljön i kommunen? 

Jag och min familj bodde en tid på Kronan. Vi hade fin utsikt och trevliga grannar men hade tagit reda för dåligt hur det var med kommunikationerna till och från Kronan. Vi tvingades ha två bilar för att ta oss till våra jobb. Det kändes rejält i plånboken. 

Dålig timing, kombinerad med otydlig och svag samhällsplanering, bidrog till att vi flyttade från Kronan.  När nu Kronans befolkning ökar, det nya äldreboendet har öppnat, då borde det väl bli smidigare att ta sig till och från Kronan via andra stadsdelar? Bussförbindelserna är fortfarande inte bra. En bekant vars mamma jobbar på äldreboendet på Kronan kan inte ta sig hem med bussen, vissa dagar och tider. Hen har nu tvingats skaffa en bil för att skjutsa och hämta sin körkortslösa mamma. Det här är brister i samhällsplaneringen som tyvärr drabbar Luleås välfärdsarbetare. 

Stadsdelen Kronan började byggas för en massa år sedan men det finns ännu inga matvarubutiker där. 

I ”lilla” Niemisel med cirka 400 invånare har byborna betydligt närmare till sin matvarubutik, paketutlämning och annan service än Kronans mångdubbelt stora befolkning. 

Tack för ordet!