Kriser innebär alltid förändringar

Eva Nordmark (S) är arbetsmarknadsminister.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver regelbundet i NSD.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) skriver regelbundet i NSD.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gästkrönika2020-08-18 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I början av nittiotalet, när bank - och fastighetskrisen drabbade Sverige och Norrbotten, fick jag under några månader känna på hur det är att vara ung och arbetslös. Även om det var en kort period var det inte roligt. 

Det värsta med ungdomsarbetslöshet är när unga inte känner sig behövda och känner oro inför framtiden. Så ska ingen behöva börja sitt vuxna liv, därför är det så viktigt att vi gör allt vi kan för att ge unga de bästa förutsättningarna trots en tuff tid.

Även om orsakerna till den stora arbetslösheten på nittiotalet var annorlunda än idag så finns det likheter. Nu som då är det ungdomar som drabbas först. Det är skälet till att regeringen både har avsatt extra medel till kommunerna för att skapa sommarjobb för ungdomar och nu tillfört ytterligare 100 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna erbjuda jobb i höst till arbetslösa ungdomar som nyligen gått ut gymnasiet. 

Vi har också utökat antalet utbildningsplatser rejält för att ge fler chansen att skaffa sig en utbildning. Det handlar om både permanenta utbildningsplatser på universitet och högskolor, platser för vidareutbildning och livslångt lärande.

Regeringens ambition är att skapa många olika vägar och möjligheter till jobb. Ingen ung människa ska behöva gå sysslolös på grund av brist på jobb eller utbildning. 

En kris innebär förändring. Vissa jobb kommer att försvinna för alltid. Andra kommer att uppstå utifrån nya behov och möjligheter. Arbetsmarknaden utvecklas ständigt. Därför det alltid rätt beslut att vid behov vidareutbilda sig och rusta sin kompetens för att kunna söka de nya jobb som kommer att komma. 

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen ett uppdrag att få fler arbetssökande att söka utbildning för att möta kompetensbehoven på arbetsmarknaden. Syftet är att fler arbetslösa under hösten ska få möjlighet till aktiva insatser och rusta sig istället för att hamna i passiv arbetslöshet.

Mitt råd till dig som är ung är: Sök de jobb som faktiskt finns! Passa på att utbilda dig! I många branscher och yrken finns det brist på kompetens. 

Sök dig till de utbildningarna! Det här är en bra tid att fylla på med ny kunskap så att du står starkare på arbetsmarknaden när konjunkturen vänder. Det är lika viktigt här i Norrbotten som i övriga landet. 

Även om det känns kärvt och hopplöst just nu kommer denna tid inte vara för evigt. 

Det är ungdomar som brukar drabbas först när konjunkturen viker, men det är också de unga som brukar få jobb först när efterfrågan på arbetskraft börjar öka. 

Då kommer jobbmöjligheterna för den som har en utbildning att vara stora.