Klyftorna är fortfarande för stora

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Göran Ström

GÄSTKRÖNIKA2016-08-26 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Sveriges tillväxt är nu en av de högsta i Europa och arbetslösheten sjunker. Det är nu närmare 120 000 fler i jobb sedan den här regeringen tillträdde och ungdomsarbetslöshet är den lägsta sedan 2003.

Den svenska skolan har fått 13 000 fler anställda sedan regeringsskiftet och bostadsbyggandet går i rekordtakt, hela 57 000 bostäder byggs i år.

Med dessa fakta skulle jag kunna avsluta beskrivningen av det aktuella läget i Sverige, men det skulle inte ge en rättvisande bild. Jag vill därför även ta upp saker som att det är alldeles för många som fortfarande är arbetslösa, saknar egen bostad eller känner otrygghet för vart samhället är på väg.

De klyftor som finns mellan olika samhällsgrupper, mellan människor och mellan stad och land är fortfarande för stora och vi måste komma tillrätta med dem.

Som ni förstår kan jag därför absolut inte vara nöjd, utan är beslutsam över att våra gemensamma ansträngningar måste fortsätta.

Med den goda ekonomin i ryggen investerar regeringen 60 nya miljarder i ett samhällsbygge för fler jobb, bättre skolresultat och i omställning till det förnybara.

De 10 välfärdsmiljarderna som vi satsar per år fram till 2018 behövs. Det är den största välfärdssatsningen på decennier och i vår satsning på att överbygga klyftor genomför vi bland annat skolsatsningar på 8,3 miljarder för höjda lärarlöner och fler anställda i skolan.

Vi genomför också ett nytt kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsmöjligheter för bättre matchning på arbetsmarknaden.

Vi genomför riktade insatser till landsbygden, till exempel 142 miljoner kronor per år i stöd till landsbygdsbutiker och bensinmackar.

Vi bygger ut bredband för 3,25 miljarder på landsbygden och sammankopplar bredband mellan orter i norra Sverige för 1,2 miljarder fram till 2020.

En av framgångsfaktorerna är de hittills 15 breda överenskommelser i riksdagen som regeringen har fått till trots det svåra parlamentariska läget. Överenskommelserna har handlat bland annat om energipolitiken, flyktingmottagandet och det finanspolitiska ramverket.

Samarbete skapar en grund för jobb, tillväxt och minskade klyftor – den svenska modellen som vi alla vinner på.