Jag var tolv år och rädd för morgondagen. Klimatkrisen fanns där i debatten om ozonhål, blekt toalettpapper och säldöd.
Jag ville rädda världen och det var bråttom. Min kompis mamma Anita blev vägen till fältbiologerna och fältbiologerna blev senare vägen till ett engagemang i SSU.
Idag är jag medelålders, trebarnsfar och kan bara konstatera att det inte gick fort.
Världen har för all del inte gått under, men klimathotet har övergått till klimatkris och nu mer än någonsin behöver vi öka takten i omställningen.
Mycket har hänt – jag tror vi alla kan göra en lång lista över saker man själv förändrat. Produkter man söker med miljömärkning, livsmedel man väljer lokalodlat, utsläpp man kompenserar och val man gör för att dra sitt strå till stacken. Det är bra, en del av styrka i omställningen är den enskilda människans egna val och beslut.
Men frågan är så mycket större.En klok och ansvarsfull hushållning med jordens resurser är förutsättningen för mänsklighetens framtid. Tillväxt och ekonomi måste vara hållbart och vi behöver göra allt vi kan för att hålla världen inom 1,5 gradersmålet. Vi får troligtvis ingen andra chans.
Därför är den gröna revolution som nu sker i vår region med nyindustrialisering så viktigt; för oss, för landet och hela världen.
Samtidigt behöver vi målmedvetet jobba för att 1+1 ska bli minst 3. Att vi utvecklas till en bred världsledande plattform för grön omställning. Klimatarbetet måste genomsyra alla relevanta områden, och klimatet känner inga landsgränser.
Grunden till vårt välfärdssamhälle har byggts på hög tillväxt, hög sysselsättning och en snabb omställning från gammal teknik till nya jobb. Klimatomställningen innebär att vi har en historisk möjlighet att genomföra åtgärder som både minskar utsläppen och ger jobb i hela landet.
I budgeten som regeringen presenterade förra veckan föreslås viktiga åtgärder bland annat för att svensk industri ska behålla tätpositionen i klimatomställningen, utveckling och underhåll av transportsektorn samt satsningar för att klimatomställningen ska gå snabbare.
Detta tillsammans med andra reformer för att fler ska komma i arbete, välfärden ska stärkas och tryggheten ska öka blir en budget för ett starkare och mer hållbart Sverige.
Klimatet är vår tids ödesfråga. Klimatkris blir klimatmöjligheter och det är med glädje jag ser hur politik, näringsliv, akademi och offentlig sektor nu samlas kring omställningen, tar ansvaret och ser möjligheterna.
Detta är ett samhällsbygge som vi klarar bäst tillsammans.