50 år med Norrländska Socialdemokraten

"Jag skrev min första artikel i NSD för 50 år sedan", konstaterar Gunnar Lassinantti, tidigare anställd vid Palmecenter.

"Jag skrev min första artikel i NSD för 50 år sedan",  konstaterar Gunnar Lassinantti, tidigare anställd vid Palmecenter, i en gästkrönika på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

"Jag skrev min första artikel i NSD för 50 år sedan", konstaterar Gunnar Lassinantti, tidigare anställd vid Palmecenter, i en gästkrönika på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

Foto: Linda Danhall

Gästkrönika2024-01-24 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Tack Olov Abrahamsson som befäst NSD som länets ledande politiska röst, och lämnar ett viktigt, förpliktigande arv efter sig när han slutar 10 mars. 

Jag skrev själv min första artikel i NSD för 50 år sedan efter att då i Lissabon ha studerat nejlikerevolutionen i Portugal, som inledde Sydeuropas demokratisering. 

Den följdes av militärjuntans fall i Grekland, och fascismens nederlag i Spanien efter Francos död. 

Uppskattar att jag under ett halvt sekel publicerat 500 krönikor, kulturartiklar och debattinlägg i NSD syftande till folkbildning, internationellt men också rörande närområdet och regionalpolitiken.

Historien upprepar sig inte rätlinjigt. Den förändras, ofta oförutsägbart, i olika skeden. 

1990, året  efter Berlinmurens fall spreds euforin om ”fredsutbrottets år”, och amerikanske forskaren Francis Fukuyamas bok ”The end of history” (slutet på historien) lyftes fram som ett slags nytt evighetstillstånd, Det har inte besannats.

Helsingforsdokumentet 1975, som skrevs under av Europas länder, USA och Kanada, gav oppositionen i Östeuropa rätt att kräva demokrati och mänskliga rättigheter. Kommunistsystemet avskaffades med början i Polen. 

Kalla kriget skärptes och antalet kärnvapen ökade till 69 500 1986, de flesta i Sovjet och USA. Jugoslaviska sönderfallet inledde en ny krigsepok i Europa. Ofreden har nu trappats upp med kriget Israel-Gaza och Rysslands angreppskrig i Ukraina. 

Trots avkoloniseringen lider Afrika av kriser och djup fattigdom. Enpartistaten Kina har ryckt fram som en global, militariserad stormakt som utmanar USAs ledande ställning, och Indien har blivit jordens folkrikaste land med egna maktambitioner. Latinamerika har växlat mellan höger- och vänsterstyren med skiftande prioriteringar. Mellanöstern är en allt farligare krutdurk med spridningsrisker regionalt och globalt. 

EU har höga ideal, och har ett viktigt val till Europaparlamentet i juni, men splittras och försvagas av inre motsättningar. Och FN kan inte bli mer handlingskraftigt än vad medlemsländerna medger och stöder, särskilt säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar.

Freden, demokratin och mänskliga rättigheterna har fått vika på många håll för en allt mera ondskefull värld.

Det är inte människovärdigt att ge upp, sa Alva Myrdal. Arbetet för fred, rättvisa och gemensam säkerhet måste stärkas, trots svårigheterna.

Hemmiljön och vida världen hör samman.

Själv hoppas jag få möjlighet att besöka Norrbotten även i fortsättningen, där jag har mina rötter.