Infodemin är ett större hot än pandemin

Nils Harnesk är S-politiker i Luleå. Han ingår i kommunstyrelsen och är ordförande för lokaltrafikbolaget LLT.

Nils Harnesk är S-politiker i Luleå.

Nils Harnesk är S-politiker i Luleå.

Foto:

Gästkrönika2020-06-18 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har en helt absurd debatt i Sverige idag. Helt sjuk faktiskt. Jag ska försöka förklara varför. Regeringen har i ett flertal ändringsbudgetar tillskjutit hundratals miljarder i krisstöd för att mildra effekterna av Coronaviruset. Åtgärder som är fullständigt nödvändiga, inte bara för att samhället ska fungera under krisen utan även tiden efter viruset.

Åtgärderna berör alla delar av samhället. Höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner, staten tar kostnaderna som Corona orsakat för hälso- och sjukvården, slopad karensdag, möjlighet att korttidspermittera för arbetsgivare, miljarder till vaccinupphandling, krisstöd till kollektivtrafiken.. Listan är lång på åtgärder.

Jag vet av personlig erfarenhet att de gör skillnad. 

Utan regeringens krispaket för korttidspermittering hade flera av föräldrarna på min sons förskola blivit arbetslösa. Omkring 175 000 jobb beräknas stödet ha räddat och kostnaden för staten ser ut att bli 95 miljarder bara i år. Men kostnaderna av att inte ha gjort det skulle ha blivit betydligt större för samhället.

Det blir då smått absurt att vi i det läget fastnat i en offentlig debatt som bara handlar om att värdera Sveriges strategi.

Vår strategi ställs mot andra länders. Rätt eller fel. Det förväntas enkla svar på hanteringen av en väldigt komplicerad process.

Det går inte att helt stoppa en smitta, det går att bromsa spridningen och att vaccinera befolkningen mot den. Och ett vaccin kan vara två år bort. 

Följaktligen måste de åtgärder ett land väljer för att begränsa smittspridning vara uthålliga över tid. Det gradvisa återöppnandet som sedan en tid tillbaka äger rum i de länder som valde att stänga ned totalt är ett kvitto på att detta är nyckeln.

Svaret på om Sveriges strategi varit framgångsrik kan vi bara se när pandemin ebbat ut. 

Kanske inte ens då eftersom länderna rapporterar smittade och avlidna av corona på högst olika sätt.

Helt sjukt blir det när politiker som Ebba Busch Thor beskyller regeringen för att medvetet och ohejdat låta smittan spridas. Trots att hon mycket väl vet vilka enorma åtgärder som regeringen tillsammans med riksdagen beslutat om, trots att regeringen lutat sig mot vår expertmyndighet och lyssnat på forskning och erfarenhet.

Desinformation verkar vara mer prioriterat av vissa partier i riksdagen i kristider framför sammanhållning för landet.