Hur vore det med en symfoniorkester?

Susann Jonsson, Hovlös, jobbar bland annat med NMD, kommunalförbundet Norrlands nätverk för Musikteater & Dans.

"När samtiden tenderar att bjuda upp till provinsiell dans – längtar jag efter internationell glans", skriver Susann Jonsson, Hovlös. Hon jobbar bland annat med NMD, kommunalförbundet Norrlands nätverk för Musikteater & Dans. Där ingår Estrad Norr, Norrlandsoperan, Norrdans samt Piteå Kammaropera.

"När samtiden tenderar att bjuda upp till provinsiell dans – längtar jag efter internationell glans", skriver Susann Jonsson, Hovlös. Hon jobbar bland annat med NMD, kommunalförbundet Norrlands nätverk för Musikteater & Dans. Där ingår Estrad Norr, Norrlandsoperan, Norrdans samt Piteå Kammaropera.

Foto: Magnus Stenberg

Gästkrönika2023-09-26 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När stråkar, trä- och bleckblåsare drar igång ouvertyren, då kan man för en stund höja blicken ovan dagspolitisk depression och ana att en bättre värld är möjlig. Ihjälskjutna barn i gängkrig, tragedin i Ukraina och en nådig lunta med neddragningar på alltifrån MSB till folkhögskolor och folkrörelsen Riksteatern. 

Samtiden är ingen munter historia. Jag kan inte komma ifrån tanken att mänskligheten borde veta bättre. Att vi allt sedan kalla krigets dagar och murens fall lärt oss hur man bygger en bättre värld. Nu gör vi precis tvärtom! 

Hur råda bot på höstdyster sinnesstämning? Jag fann svaret i Västernorrland.

Det är mycket prat om kulturens roll i ett attraktivt samhälle; för de som bor här men inte minst visavi de som ska flytta hit, hit till industriomställningens vagga. 

Jag har med stort intresse följt NSD:s och Kurirens intervjuer med Jonas Lundström, chef för näringsliv och samhällsbyggnad hos Region Västerbotten. Jonas är norrbottning, varför hans inspel är intressant. Han har insikt men kan även se länet lite snett utifrån. 

Att en av Skellefteås framgångsfaktorer är deras landsbygdsskolor är en tydlig känga till Luleå. Framsynta satsningar på kulturhus får en välförtjänt eloge.

Men vad ska vi då fylla kulturhusen med? När samtiden tenderar att bjuda upp till provinsiell dans – längtar jag efter internationell glans.

Vi bor i nordlig geografisk periferi och därför är känslan av att ändå vara en del av världen så viktig. Musikturnéer med lokal prägel har sin plats, men så har även mer storslagen klassisk och nutida musik. Är jag så naiv att jag tror att länet kan härbärgera en symfoniorkester?

Snälla nån, här lägger vi ner Norrbotten NEO med mycket färre musiker på lönelistan. Nej, men med smart kulturpolitik kan man komma långt. Varför inte dela på en professionell symfoniorkester, de nordligaste länen tillsammans? Utan att gemene man och kvinna känner till det löser vi redan idag många samhällsutmaningar ihop.

Även Västernorrland är del av den gröna industriomställningen. I Timrå investeras 14 miljarder och precis som i Norrbotten funderar man över vem som ska bemanna de 1 900(!) arbetstillfällen som skapas. Det är i den kontexten man ska se utspelet om 10 nya miljoner till kultur i Västernorrland.

”Om Västernorrland ska vara attraktivt för inflyttande är kulturen en del som man tittar på och vi ser att det finns stora behov av att lyfta fram våra kulturinstitutioner”, citerar jag regionpolitikern Jonny Lundin.

Så – hur vore det med en symfoniorkester och några kulturpolitiska visioner?