Tidningen Kommunalarbetaren rapporterar att fem anställda inom vård- och omsorg i Luleå kommun har sagt upp sig i protest mot att kommunen infört så kallade ”hälsoscheman”. Fler hotar med att följa deras exempel.
Det som kallas ”hälsoscheman” är kort och gott en ny typ schemaläggning som har vänt upp och ner på väldigt mångas liv sedan det i rask takt började införas i kommuner runt hela Sverige. Nu alltså också i Luleå.
”När jag kommer till jobbet sitter kvällspersonalen och gråter för de är så slutkörda” säger Marit Jacobsen, som är vårdbiträde och skyddsombud i Luleå, till Kommunalarbetaren. Det är fullständigt haveri.
Hur tänker de arbetsgivare som gör såhär?
Jag vill upplysa dem om att utbildade vårdbiträden och undersköterskor finns det alldeles för få av som det är idag. Samtidigt så ökar efterfrågan på dem varje dag. Istället för att värna den dyrbara arbetskraft de har inom vård- och omsorg, och att arbeta för att göra dessa yrken mer attraktiva, väljer nu många arbetsgivare att göra precis tvärtom.
Snacka om att bränna sina kort.
I takt med att ”hälsoscheman” införts runt om i Sverige har vittnesmålen från medlemmar i Kommunal som fått sitt arbets- och familjeliv förstört strömmat in. Ohållbara arbetstider, kortare, men fler, arbetspass och mindre sammanhängande ledighet. En total oförståelse för hur det är att jobba natt.
Det är långt ifrån bara i Luleå kommun som anställda valt att säga upp sig. I Ulricehamns kommun säger vård- och omsorgspersonal upp sig från sina tillsvidareanställningar och börjar jobba på timmar istället – för att komma undan dessa ”hälsoscheman”.
Arbetsgivarna inom vård och omsorg har helt enkelt inte råd att bete sig på det här sättet.
Tror de att de kan marschera rakt över medlemmarna i Kommunal utan att det får konsekvenser? Då tror det fel.
Jag vet att de är medvetna om det enorma rekryteringsbehovet som finns inom vård- och omsorg, både nu och i framtiden, det är dags att visa att ni tar det på allvar.
I Norrbotten finns det gott om andra arbetsgivare som jag är säker på mer än gärna fångar upp de kompetenta medlemmarna i Kommunal som Luleå kommun helt enkelt schabblat bort. Men i förlängningen så är det en katastrof för hela välfärden den dagen det inte längre går att rekrytera utbildad, yrkesskicklig personal.
Nu är det dags att agera innan det är för sent. Ta ert arbetsgivaransvar. Slopa ”hälsoscheman”!