Krisläget får inte bli normaltillståndet

"Grundproblemet kvarstår: vi har brist på energi i Europa", konstaterar EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå.

"Grundproblemet kvarstår: vi har brist på energi i Europa", konstaterar EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Grundproblemet kvarstår: vi har brist på energi i Europa", konstaterar EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S), Umeå, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: TT

Gästkrönika2023-04-03 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vintern har släppt sitt grepp om Europa, och även här i norr börjar minusgraderna ge med sig. Vi har ett tufft och osäkert år bakom oss.

För många hushåll har möjligheten att kunna sätta mat på bordet och hålla varmt hemma helt berott på väderleken. Med vårsolen kommer lindring.  

Energipriserna sjunker och vi kan andas ut, men inte slappna av. Det värsta krisläget kan för stunden blåsas av, men efter sommaren lurar samma faror igen. 

Grundproblemet kvarstår: vi har brist på energi i Europa. När gasen och oljan från Ryssland ströps blottades många europeiska staters djupa beroende av fossil energi från öst. Det gällde förstås inte Sverige, men även vi behöver mycket mer förnybar el för att mätta framtidens behov, inte minst i norr. 

På energifronten har det blivit tydligt att vi har två problem som måste lösas. 

Vi måste kunna skydda de allra mest utsatta från att drabbas av elpriser som skjuter i höjden, och vi måste se till att vi aldrig hamnar i samma sårbara läge igen.

För den senare punkten är lösningen tydlig: den förnybara elproduktionen måste dels byggas ut snabbt, och dels användas så effektivt som möjligt. En sparad kilowattimme är lika mycket värd som en producerad kilowattimme, om inte mer. 

Hade hela EU haft samma isoleringsstandard som vi har i Sverige hade vi antagligen aldrig haft någon energikris. En stor del av Europas energi går idag bokstavligen upp i rök när värmen läcker från otäta hus och byggnader. 

Nyligen enades Europaparlamentet om regler som banar väg för stora isoleringsinsatser, vilket kommer att göra stor skillnad för både vårt klimat och europeiska plånböcker.

Den andra frågan handlar om trygghet för vanliga människor. Här har energiminister Ebba Busch och den högerkonservativa regeringen inte briljerat, med elstöd som först aldrig kom och sedan inte landade i rätt fickor. 

Vi socialdemokrater lanserade för en dryg vecka sedan en ny modell, folkhemsel, som handlar om att nå lägre och mer stabila priser genom att teckna längre kontrakt med elproducenterna. 

Det är en effektiv idé helt i linje med vad EU-kommissionen föreslagit och kommer att göra elpriserna mer förutsägbara och gynna dem med minst marginaler. 

Vinterns krisläge får inte bli ett nytt normaltillstånd för Europa. Att hoppas på milda vintrar kommer inte att räcka långt. 

Det krävs stora insatser här och nu, och tills de får effekt ska vi se till att ingen tvingas frysa och svälta på grund av skyhöga elpriser.