Gemensam utplåning eller samarbete?

"Kapprustning leder förr eller senare till ödesdiger urladdning", skriver Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecenter.

Anna Sundström är chef för Palmecenter, den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationell verksamhet och opinionsbildning. Hon skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Anna Sundström är chef för Palmecenter, den svenska arbetarrörelsens samarbetsorganisation för internationell verksamhet och opinionsbildning. Hon skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Palmecenter

Gästkrönika2022-02-23 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

"Kapprustningen accelererar. Utvecklingen av nya kärnvapen antyder att kärnvapenmakterna faktiskt kan överväga att utkämpa ett kärnvapenkrig. Hotet om krig verkar närmare än på många år ...”

Orden tycks beskriva den säkerhetspolitiska situation som nu råder. Men orden är 40 år gamla och kommer från rapporten Gemensam säkerhet – ett program för nedrustning”.

1982, mitt under den mycket spända situation som då rådde mellan de båda supermakterna USA och Ryssland, presenterade den oberoende kommissionen för nedrustnings- och säkerhetsfrågor en rapport som etablerade begreppet gemensam säkerhet.

Kommissionens arbete, som leddes av Olof Palme och har kommit att kallas Palmekommissionen, byggde på insikten om att kapprustning leder förr eller senare till en ödesdiger urladdning. Således kan man inte trygga sin säkerhet genom fler och kraftfullare bomber, utan enbart i en dialog med motståndaren kring hur man gemensamt bygger säkerhet. 

Att på detta sätt betrakta säkerhet som ett gemensamt problem med gemensamma lösningar var på många sätt banbrytande, och bidrog till att världen fick uppleva en tid av nedrustning och minskade spänningar mellan supermakterna.

Med den gemensamma säkerheten i fokus att vänds misstro och upprustning till samarbete och nedrustning. 

Den värld vi ser i dag påminner alltför mycket om situationen då Palmekommissionen la fram sin rapport. Kapprustningen är ett faktum, spänningen mellan kärnvapenmakterna ökar, de militära kostnaderna stiger och kärnvapenarsenalerna görs tekniskt mer avancerade.Och i den politiska debatten framställs återigen militära medel av många som det enda sättet att uppvisa handlingskraft. 

Politiska ledare sätter den egna nationens intressen först och vänder internationellt samarbete ryggen. Världens samlade militära utgifter uppgår i dag till svindlande nära 2000 miljarder dollar, det i en tid när coronapandemin lett till att allt fler människor drabbas av fattigdom och mänsklighetens överlevnad hotas av klimatförändringarnas effekter.

Nu arbetar en ny internationell kommission, Common Security 2022, under ledning av bland andra Olof Palmes Internationella Center och utifrån de tankar som formulerades av Palmekommissionen ska detta nya initiativ senare i vår lägga fram förslag på hur vi kan möta dagens globala utmaningar, konflikter, pandemier och klimatförändringar genom ett förnyat fokus på just gemensam säkerhet.

Gemensam utplåning, eller samarbete för gemensam överlevnad? Valet är vårt.