Socialdemokratiska regeringen är tydlig med sin skolpolitik. Skolans främsta uppgift ska vara att ge eleverna en likvärdig och bra utbildning, inte att gå med vinst och tjäna massa pengar.
Elever ska helt enkelt inte behandlas som kunder på en välfärdsmarknad.
Friskolereformen som borgarna genomförde 1992 skulle leda till mindre segregation och ökade kvalitet på utbildningen. Men har reformen lyckats med det? Det verkar inte så.
Enligt en undersökning från Skolverket år 2018 har segregationen snarare ökat sedan reformen genomfördes. Barnen med välbärgade föräldrar går i vissa skolor och barnen från utsatta socioekonomiska områden går på andra skolor.
Redan när 6-åringar kliver in på skolgården kliver de in i ett “vi och dom” samhälle. Denna utveckling är inte hållbar, den ökade segregationen leder även till att resultaten skiljer sig åt med vissa skolor där alla får gymnasiebehörighet och i andra skolor får nästan ingen.
Friskolorna är väldigt bra på en sak, nämligen att dela ut glädjebetyg.
Trots att gymnasiala friskoleelever har bättre betyg än kommunala gymnasieelever, klarar de sig sämre på universitet enligt en rapport från Skolverket år 2018. Vissa friskoleägare är mångmiljonärer, men verkar ändå inte ha råd med att ge sina elever tillräckligt bra utbildning.
Enligt riksdagens utredningstjänst från år 2021, har friskolorna lägre lärartäthet än kommunala skolor. Dessutom har friskolor färre skolbibliotek enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund år 2017.
När skolan lägger färre resurser på lärare och skolbibliotek blir förutsättningarna för eleverna väldigt olika. Det blir allt viktigare vilken bakgrund dina föräldrar har, om de har en utbildning och kan hjälpa med läxor på kvällen.
Alla barn, oftast arbetarklassens barn, har inte dessa förutsättningar. För dem blir möjligheterna att kunna prestera i skolan sämre än de familjer som har möjlighet att hjälpa till hemma.
Ens föräldrars plånbok ska inte avgöra dina förutsättningar till en bra skolgång, samhället ska kunna erbjuda en likvärdig utbildning för alla.
Friskolorna ökar segregationen, glädjebetygen och har dessutom färre lärare och skolbibliotek. Friskoleexperimentet har helt enkelt misslyckats.
Det är tydligt att Socialdemokraternas förslag med att förbjuda vinster i välfärden är ett nödvändigt steg för att alla barn och unga ska få en likvärdig utbildning i Sverige.