Så var då förhandlingarna om långtidsbudget och återhämtningsfond för EU klara. Inte helt förstås då parlamentet även måste säga ja. Min bedömning är att det kommer bli så efter de förhandlingar som nu startar inför hösten. Parlamentet kommer inte att kunna ändra de stora delarna, där påverkar länderna mest, däremot har parlamentet möjlighet att påverka många viktiga detaljer.
Min uppfattning är att det blev en rimlig kompromiss, återhämtningsfonden något kraftfullare än jag vågat hoppas på och långtidsbudgeten svagare än vad jag hade önskat. En stor diskussion har ju varit fördelningen mellan lån och bidrag.
Vad som dock är något nytt, och hoppingivande, är att återhämtningspaket innebär att EU:s länder nu tar ett gemensamt ansvar för den ekonomiska återhämtningen. Insikten att vi hänger ihop genom handel, kultur och gemensam historia och att inget land existerar i ett vakuum är stor.
Att ekonomin kommer igång samtidigt är extra viktigt för små länder med stor handel, som Sverige, där hälften av BNP kommer från handel.
Bland de viktigare sakerna man kom överens om var att länder som bryter mot rättsstatens principer kan förlora EU-pengar. Tidigare krävde ett sådant beslut enighet, nu räcker det med kvalificerad majoritet.
Europa tar ett nödvändigt ansvar för sin egen och världens framtid. EU har en roll att fylla på områden där ingen annan kan, eller bör, ta på sig ledartröjan. Vi måste fortsätta omställningen mot en koldioxidneutral ekonomi och visa resten av världen att det går och ställa krav på dem att göra likadant.
Vi måste ta en ny och större roll i ett nytt geopolitiskt läge, ett Kina och Ryssland med nya ambitioner och ett USA som är allt mindre stabiliserande. Hong Kong kan bli första offret. Här måste medlemsstaterna snabbt ge EU mandat och resurser att klara detta.
Förhandlingarna skapade även större klarhet på det regionala utvecklingsområdet, även om många detaljer fortfarande återstår.
För Sveriges regioner och framförallt de nordligaste verkar det vara goda nyheter. De pengar som går till de norra länen på grund av vår gleshet ökar till exempel med drygt 30 procent!
Annat viktigt blir att vi får använda pengarna flexibelt och på rätt sätt, några saker som inte är klart än, men som jag hoppas på och driver är, bredband, utveckla elflyg samt investering i transportknutpunkter som flygplatser.
Det blir en intensiv höst för EU-parlamentet och jag ser fram emot att fortsätta mitt uppdrag som Sveriges enda EU-parlamentariker från norra Sverige.