Folket i Belarus förtjänar demokrati

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden.

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden. Han skriver regelbundet på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden. Han skriver regelbundet på sidan 2 i Norrländska Socialdemokraten.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Gästkrönika2020-08-25 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratin får aldrig tas för given. Se på utvecklingen i länder som Polen och Ungern. De hade en positiv utveckling efter järnridåns fall men styrs nu alltmer auktoritärt.

I skuggan av Polen och Ungern känns utvecklingen i Belarus, tidigare Vitryssland, hoppfull. Folket reser sig utan våld mot Lukasjenkos diktatur. De protesterar mot förtryck och valfusk och kräver Lukasjenkos avgång.

Jag hade tidigare förmånen att arbeta som biträdande internationell sekreterare åt Ann Linde, som nu är utrikesminister, på Socialdemokraternas partistyrelse. I mina uppgifter ingick att stödja våra systerpartiers demokratiarbete i olika delar av världen. Belarus var ett av mina ansvarsområden och jag besökte huvudstaden Minsk våren 2009.

Att komma dit var speciellt. Landet kändes som ett ganska normalt östeuropeiskt land på ytan, bortsett från ovanligt många och breda paradgator och vackra mastodontbyggnader i sovjetisk stil.

När det kom till demokrati och frihet var det dock inte något normalt land. Att engagera sig politiskt var förknippat med många faror. Om en familjemedlem var politiskt engagerad kunde hela familjen fick sparken från sina statliga jobb, vilket det såklart fanns flest av. 

Det var en utstuderad form av förtryck av regimen att sätta åsiktsmotståndares familjer i ett hopplöst utanförskap. Precis som nu fanns också risken för politiskt aktiva att bli utsatta för våld och övergrepp.

Vid mina möten med systerpartierna och andra demokratiorganisationer fanns regeln att alltid att lämna mobiltelefonen en bit utanför själva mötesrummet i en väska. För om mobilen var med på mötet kunde man räkna med att landets säkerhetstjänst KGB – ja den hette KGB precis som forna Sovjetunionens säkerhetstjänst! – avlyssnade mötet och sedan agerade. 

Både rädsla och hopp präglade mötena med de modiga människorna som vågade engagera sig.

En politisk förändring kändes avlägsen 2009 men är i dag fullt realistisk. Sverige och EU måste fortsätta driva den tydliga gemensamma linjen att våld mot demonstranter är helt oacceptabelt och att det val som nyss genomfördes inte var fritt och rättvist. Dessutom måste Lukasjenko omedelbart avgå.

Det finns tyvärr en stor risk att Putins Ryssland lägger sig i, militärt eller på annat sätt. Nyss har den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftats – samma öde får inte drabba Belarus oppositionsledare Svjatlana Tsichanouskaja.

Låt oss vara tacksamma för att vi bor i ett demokratiskt land och låt oss stödja de modiga demokratikämparna i Belarus och andra länder!