Arbete är kärnan i jämställdheten

"Fler utrikesfödda kvinnor måste komma i arbete", skriver jämställdhets- och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

"En egen inkomst gör det möjligt att välja hur man vill leva och vem man vill leva med. Det är kärnan i ett jämställt samhälle", skriver jämställdhets- och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

"En egen inkomst gör det möjligt att välja hur man vill leva och vem man vill leva med. Det är kärnan i ett jämställt samhälle", skriver jämställdhets- och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Foto: TT/NSD Arkiv

Gästkrönika2022-02-14 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Som ung kvinna i Norrbotten var äldre kvinnor i politiken viktiga förebilder för mig. De såg det som en självklarhet att vara med i beslutsfattandet som förändrar vårt samhälle. 

De levde oftare än andra i jämställda relationer – delade på ansvaret för försörjningen och hushållet med sina män.

Jag tänkte på dessa kvinnor när jag tackade ja till att bli både arbetsmarknads- och jämställdhetsminister i Magdalena Anderssons regering. Jag vill föra deras arv vidare.

Grunden för ett jämställt samhälle är nämligen en jämställd arbetsmarknad där kvinnor och män arbetar lika mycket. Där vi delar på det obetalda arbetet. Bara så kommer vi långsiktigt kunna uppnå jämställda löner och pensioner.

Därför är jag stolt över att reformen för trygghet och omställning innebär att vi för första gången skriver in heltid som norm i lagen om anställningsskydd. Vi måste komma bort från de ofrivilliga deltider som oftast drabbar kvinnor. 

Regeringens pensionssatsning är också viktig. Vårt förslag innebär att en halv miljon pensionärer får 1000 kronor mer i plånboken varje månad – 80 procent av dem är kvinnor.

Regeringen ska vända på varje sten för att bryta segregationen. En viktig prioritering för mig är att fler utrikes födda kvinnor ska komma i arbete. De ska få göra samma resa till självständighet och egen försörjning som kvinnorna i Sverige och i Norrbotten gjorde under 1900-talet. Då är tre saker avgörande:

1. En aktiv arbetsmarknadspolitik. Jag är upprörd över att M, KD och SD har stoppat extratjänsterna – som är en viktig väg för utrikes födda kvinnor att få in en fot på arbetsmarknaden. 

2. Segregations- och ojämställdhetsfällan i föräldraförsäkringen ska tas bort en gång för alla. Regeringen vill reservera 90 dagar för båda föräldrarna även när det gäller föräldrapenningen på grundnivå. 

3. Nej till all politik som låser in kvinnor i hemmen! Alla som kan jobba ska jobba – inte få bidrag för att vara hemma. Nio av tio som tog ut vårdnadsbidraget som infördes av den M-ledda regeringen 2008 var kvinnor, och 30 procent hade utländsk bakgrund.

Sist men inte minst: Arbete och egen försörjning har också betydelse för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Ekonomin ska aldrig vara ett hinder för att lämna en våldsam relation eller en miljö med hedersförtryck. 

En egen inkomst gör det möjligt att välja hur man vill leva och vem man vill leva med.

Det är kärnan i ett jämställt samhälle.