Fackligt engagemang gör skillnad

"Sörj inte – organisera er", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och S-riksdagsledamot.

"Sörj inte –organisera er", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och S-riksdagsledamot, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Sörj inte –organisera er", skriver Zara Leghissa, Boden, kommunalare och S-riksdagsledamot, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2023-05-04 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”När vi kramats och sagt hejdå till varandra den där dagen då jag lämnade mamma på sjukhuset och den avdelning där hon behandlades för sitt hjärtfel, visste jag inte att det skulle bli för sista gången. Jag visste att hon var allvarligt sjuk. Det vittnar den smärta hon hade men aldrig uttalade, hennes tunga andning, trötthet, bristande livslust och illamående som gjorde att hon inte hade någon aptit, den bedövade personlighet och icke-jaget hon uppvisade på grund av den behandling hon genomgick. Jag svalde min sorg och försökte hålla mina tårar borta tills jag gått. Jag såg hennes böjda rygg och hur hon sakta, sakta lade sig i sängen med långsamma rörelser.”  

En berättelse från en dotter vars mamma arbetat inom vården med hög arbetsbelastning och stress i dryga 40 år.

En berättelse av många, av de som aldrig mer får träffa nära och kära, som avlidit på grund av arbetsrelaterade dödsolyckor, skador och sjukdomar.

28 april uppmärksammar vi årligen International Workers Memorial day. En dag då vi hedrar alla de arbetare som dött av sitt jobb genom att kämpa för de som lever.

Enligt Arbetsmiljöverket avled 49 personer ifjol och till och med april i år har 19 personer dött på grund av dödsolyckor på jobbet. Antalet människor som dör på grund av skador och sjukdomar är ca 3000 personer per år.

Skadehändelser med dödlig utgång där kvinnor drabbas främst av stress, skiftarbete, damm, motoravgaser och buller. För män är orsakerna främst ihållande fysiskt tungt arbete, stress, skiftarbete, asbest och motoravgaser.

Liv som kunde ha räddats.

För att detta ska bli verklighet krävs samverkan och investeringar. I företagshälsovård, i resurser och kunskap gällande arbetsmiljöarbetet, i resurser till välfärden och genom att organisera skyddsarbetet, utse fler skyddsombud, genom att stärka de regionala skyddsombudens roll.

Ett medlemskap i facket tryggar arbetsvillkoren. Det gör skillnad. 

För dig, för dina arbetskamrater, för världens arbetare som varje dag tar kampen för schyssta och trygga arbetsvillkor.

Snacka ihop er, prata arbetsmiljö på jobbet, ta reda på vem som är ditt skyddsombud.

Har ni inget ombud? Utse någon. Eller är du kanske intresserad av förtroendeuppdraget? 

För trygga arbetsplatser är framgångsrika arbetsplatser. För att manifestera dina rättigheter. Vi kan inte ta dem för givna. Vi vet vilken politisk linje Sveriges regering för.

”Sörj inte – organisera er”, som Joe Hill sa.