Facebook hoppar över kondomen

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i Kommunalarbetarförbundet.

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i Kommunalarbetarförbundet.

Leif Mettävainio, Luleå, är medlem i Kommunalarbetarförbundet.

Foto:

Gästkrönika2020-09-09 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Effekterna av det brutala coronaviruset drabbar många hårt. Vi som överlever själva smittan har olika förutsättningar att komma vidare i livet. Somliga har möjlighet att jobba hemifrån med full lön medan andra inte längre har något jobb att gå till. 

Arbetslösheten stiger. Drömmar går upp i rök.  

Rekordmånga har sökt medlemskap i a-kassan. Fler söker trygghet och vill tillhöra något som är större än dem själva. A-kassan görs om så fler som annars skulle stått utan ersättning kan ta del av välfärdskakan. 

Detta är möjligt tack vara en välskött ekonomi med finansminister Magdalena Andersson (s) som ansvarig tillsammans med den kanske mest kompetenta regering Sverige någonsin haft. Finansministern kan inte trolla men mildra och fördela rättvist och klokt.  

Många av oss är nog ganska stolta över den svenska modellen med kollektivavtal, starka fackföreningar, hyfsad maktbalans mellan parterna på arbetsmarknaden och skattefinansierad välfärd. 

Tyvärr finns det stora företag som etablerat sig här uppe i norr som smiter från ansvar men drar fördel av sänkta energiskatter. De som äger globala företagsjättar som Facebook, Google och Amazon ökar sina förmögenheter med gigantiska summor. 

Amazon ifrågasätts för sin personalpolitik inför starten i Sverige. Facebook saknar kollektivavtal. Så här kan vi inte ha det. De som frälser oss med s k sociala medier kan inte samtidigt vara asociala smitare på arbetsmarknaden. Alla ska behandlas lika, fackliga frizoner ska inte tillåtas.  

Är det inte mer j-vlar anamma i oss norrbottningar? Det är beklämmande. Drygt 50 år efter den stora gruvstrejken i Norrbotten ”kör” företag ”blankt” eller på klarspråk hoppar över kondomen när man inte tecknar kollektivavtal för sina anställda.  

Jag minns från en facklig kurs på Brunnsviks folkhögskola, tidigt 90-tal, när ett antal gruvarbetare sa ifrån rejält, mustigt men välmenade när vi diskuterade hur samhället mådde. Mer sånt behövs. Om alla jamsar med, vilket samhälle får vi då? 

De blå och bruna riksdagspartierna laddar redan nu för valrörelsen. Kanske du också har sett de stora annonserna med löften om en bättre sjukvård. I samma andetag, på en annan digital plattform lovar centerledaren skattesänkningar och bättre vård med mindre pengar. Vilket svammel! Borgerligt styrda regioner som Stockholm och Norrbotten aviserar personalnedskärningar. 

Detta går inte ihop. Det behövs mer jämlikhet och mer social demokrati med fler som tar ansvar. Det tjänar alla på! 

Tack för ordet!