EU:s skogsstrategi blir en stor fråga

Erik Bergkvist (S), Umeå, är Sveriges nordligaste Europaparlamentariker.

Erik Bergkvist (S), Umeå, är Sveriges nordligaste Europaparlamentariker.  I dagens krönika skriver han att det väntar en intensiv höst för parlamentarikerna.

Erik Bergkvist (S), Umeå, är Sveriges nordligaste Europaparlamentariker. I dagens krönika skriver han att det väntar en intensiv höst för parlamentarikerna.

Foto: Fredrik Persson / TT

Gästkrönika2020-10-06 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstens arbete i Europaparlamentet är nu i full gång. Flygen har börjat gå någorlunda regelbundet, men stabiliteten är klen. Det är nästan mer regel än undantag med ny rutt och nya tider varje vecka. 

Jag får i och för sig se nya flygplatsinteriörer i Europa, men det nöjet går snabbt över. 

Den här veckan skulle parlamentet återigen träffats i Strasbourg, men stigande smittotal gör att det blir Bryssel istället.

 Pandemin har fått ny kraft runt om i världen och som jag ser det är vi tyvärr långt ifrån att se ljuset i tunneln. Möjligen kan 2022 bli året då vi helt tagit oss igenom pandemin.  

Mitt under virusets framfart sker förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget som börjar komma till ett troligt slutskede. Det är viktigt att konkretisera hur sanktioner kommer att se ut om ett medlemsland inte följer rättsstatens principer och förtydliganden kring egna intäkter som till exempel plastskatt och utsläppsavgifter. 

Förhandlingarna är redan kraftigt försenade av ministerrådets dilemma att enas, men min förhoppning är att en ny budget ska fastställas innan årets slut, då mycket hänger i luften tills den är på plats.  

Diskussionerna om sanktioner mot Belarus visar på ett känt problem i EU:s beslutsstruktur. Här har ett land som Cypern kunnat blockera nödvändiga sanktioner under lång tid med sitt veto. 

Vetorätten har spelat ut sin roll, om den ens har spelat en roll, och istället måste majoritetsbeslut gälla. I en allt mer orolig omvärld är behovet allt större att EU, som en stor demokratisk region, kan agera snabbt, tydligt och stabiliserande. 

Under våren 2021 kommer EU dessutom att ta fram en skogsstrategi. Till detta är jag kluven. 

Det är bra att EU ägnar de viktiga skogsfrågorna uppmärksamhet. Å andra sidan vet jag att synen på skogsbruk är väldigt annorlunda i många medlemsländer. 

Det är i sig inte konstigt, då gott om skog och ett långsiktigt hållbart brukande av skogen inte är den gängse erfarenheten utanför Norden. Det har lett till en misstro mot de som vill bedriva skogsbruk, och att man vill se begränsande regleringar med en tung övervikt mot bevarande. 

Här kommer Norden att få jobba hårt med upplysning om att vårt skogsbruk är långsiktigt hållbart och faktiskt är en hjälp i att bekämpa klimathotet. Vi vet att växande skog tar upp koldioxid, och trä ofta kan användas för att ersätta klimatovänliga material. 

Jag ser fram emot en intensiv höst – Brexit, skogsstrategi, val i USA och även en industristrategi är några saker som sker.

Allt detta kommer att påverka oss, och ett ökat samarbete och dialog mellan Europas länder är enda vägen framåt.