En folkrörelse mot extremismen

Jan-Ivar Johansson är aktiv i Sunderby S-förening.

Jan-Ivar Johansson är aktiv i Sunderby S-förening.

Foto: Kurt Engström

GÄSTKRÖNIKA2016-01-15 04:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I samband med attentatet i Paris diskuterades livligt hur vi skall utforma skyddet mot terrorism.

Sverige är redan på god väg genom att riksdagen tillsatt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. En myndighet ledd av Mona Sahlin som skall ta fram en långsiktig plan mot extremism.

De beskriver sitt uppdrag så här: ” Våldsbejakande extremistiska handlingar utgör inte bara ett hot mot de individer som utsätts för dessa utan är också en attack på de grundläggande demokratiska värden som bygger det svenska samhället”.

Det absolut viktigaste arbetet idag torde vara att ge barn och ungdomar andra möjligheter till självkänsla och bekräftelse än att de blir troende extremiser, strider i andra länder eller utför terroristdåd på hemmaplan.

Det traditionella verktyget för att vaccinera mot antidemokratiskt våld och extremism i Sverige har varit folkbildning samt samhällets ansträngningar för att skapa icke segregerande och jämlika fritidssysselsättningar för alla och speciellt för dem som ännu inte hemifrån har värdegrund i demokrati, jämlikhet, jämställdhet och solidaritet.

Nu behövs en lokal och nationell mobilisering av alla folkrörelser.

Inte förrän det svenska samhällets demokratiska organisationer mobiliserats för att skapa det värdegrundsarbete som behövs för bibehållen demokrati och humanism kommer vi att lyckas skapa förutsättningar där positiva alternativ skapar engagemang och entusiasm i unga hjärtan.

Demokrati och humanism är som historien visar inget medfött hos människan. Den måste läras in och få rota sig i ett samhällsklimat där varje ung människa kan hitta sin självkänsla och känna sig respekterad och behövd både som människa och arbetskraft.

Detta kan folkrörelserna och samhället understödja .

I Luleå har arbetet påbörjats med projektet ”Mening, sammanhang och hälsa” i arbetsmarknadsförvaltningens samt barn- och utbildningsnämndens regi .

De får 1,3 miljoner kr för perioden 2016-2018. Men pengar är inte allt och förhoppningsvis ges även de över tvåtusen engagerade i ”Refugees Norrbotten” och Luleås folkrörelseorgansationer en stor plats i den vällovliga satsningen.