Nu är det dags att sätta ned foten

"Det verkar behövas en folkbildningsinsats för regeringen", skriver Madelene Hansson, rektor för Sunderby folkhögskola.

"Det verkar behövas en folkbildningsinsats för regeringen", skriver Madelene Hansson, rektor för Sunderby folkhögskola, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

"Det verkar behövas en folkbildningsinsats för regeringen", skriver Madelene Hansson, rektor för Sunderby folkhögskola, i en gästkrönika på sidan 2 i NSD.

Foto: Anders Alm/Sunderby folkhögskola

Gästkrönika2023-02-02 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När regeringen släppte sin budget blev det klara besked – en minskning på 572 miljoner för folkbildningen under 2023. 

De flesta neddragningarna drabbar Sveriges folkhögskolor och får även konsekvenser i form av minskade anslag under 2024. 

Det kan ställas i relation till den skattesänkningen på 13 miljarder för höginkomsttagare, som har genomförts av samma regering under samma period. En tydlig prioritering. 

Utöver att regeringen med Sverigedemokraterna i släptåg (eller är det tvärtom?) skär ner på anslagen finns det andra delar som är på tapeten. 

En del är den dörr som öppnas för att införa en statlig myndighet för styrning av folkbildningen. Folkbildningen styrs idag av en myndighetsutövande organisation – Folkbildningsrådet. 

Syftet med det är att politiken valt att hålla ”en armlängds avstånd” från statlig styrning. Resultatet är en snabbfotad folkbildning som är duktiga på att förändra sin verksamhet och erbjuda utbildning som möter samhällets behov. 

Tack vare folkbildningen finns tillgänglig bildning och utbildning som skapar fritt tänkande människor som vågar ifrågasätta och har verktyg för att förändra både sin egen situation och samhället. En bildad befolkning är en absolut nödvändighet för en levande demokrati. Här är folkhögskolorna ett helt avgörande forum för människors bildning, att kunna växa och utvecklas utan styrning från staten. 

Folkhögskolans värdegrund handlar om människors lika värde baserat på de mänskliga rättigheterna. Att skapa förutsättningar för att kunna utvecklas, fånga drivkraften hos individer och få människor att våga förändra. Vårt arbete är starkt förankrat i demokrati, humanism, hållbarhet och jämlikhet. Vi vet att kunniga och engagerade samhällsmedborgare är en av demokratins byggstenar. 

När vi har partier som starkt vill påverka och inskränka demokrati- och kulturpolitiken behöver vi motkrafter. Den vaghet och vårdslöshet som tyvärr har fått prägla bildningspolitiken från vår regering resulterar nu i en kraftig nedmontering av folkhögskolorna i Sverige. Det är nu vi behöver att alla partier som står för människor lika värde sätter ned foten.

Det verkar behövas en ordentlig folkbildningsinsats för att få våra regeringsföreträdare på banan och förstå vikten av fritt tänkande. 

Det har aldrig varit viktigare än nu att rusta det demokratiska samhället som vi än så länge har och tar för givet. Att ge våra medborgare förutsättningar att vara en demokratisk drivkraft genom folkbildning borde därför vara högre prioriterat från regeringen än vad det är idag!