Efter fyra år av borgerlig attack i form av neddragningar mot Kirunas välfärd och kommunal service ser vi konsekvenserna – cirka 400 invånare har valt en annan bostadsort!
Det är allvarligt när vi har och har haft en historiskt lång högkonjunktur och behovet av kompetens i alla branscher är skriande.
Vi ska vända trenden, vårt huvudmål är att Kiruna ska bli minst 2 500 fler invånare till 2030. Vi Kirunabor kan tillsammans se till att vi kommer dit, det är tillsammans som blir skillnaden som gör skillnad.
Det är ingen one-man-show som är lösningen.
Med en skola som blir bland de bästa i landet, en förbättrad omsorg och sjukvård, en genomtänkt bostadspolitik, satsningar på kultur och föreningsliv med mera så är jag övertygad om att vi kommer dit.
Att lyssna på och engagera de människor som dagligen jobbar i verksamheterna är grunden till framgång.
Om vi tillsammans kavlar upp ärmarna så kommer det att gå även om det finns utmaningar. Samarbete är nyckeln.
I Kiruna är jakt, fiske och umgänge i naturen en livsstil. Vi måste se till att vi kan bibehålla det och att staten fortsatt ska vara huvudman för statens marker. Ska vi klara tillväxten med fler byggbara marker så är det ett måste.
Det är viktigt att förbättra dialogen och samverkan med de näringar som är beroende av naturen för dess inkomst.
Tillväxten är en utmaning. Idag finns cirka 900 lediga jobb i Kiruna. Vi måste klara tillväxtmålet för att klara kompetensförsörjningen för att i nästa steg klara klimatomställningen.
Därför bör staten gå in och ta ett mycket större ansvar för att kommunen ska klara uppgiften. Hade vi haft en utvinningsskatt som baserar sig på företagens vinster hade situationen varit en annan.
LKAB:s vinster mellan 2010-2021 är drygt 100 miljarder, varav nästan hälften gått till utdelning till staten. Hade 0,5 procent av vinsterna stannat kvar i kommunen hade vi haft drygt 500 miljoner mer till satsningar. För Kiruna hade det betytt mycket.
Exemplet ovan gäller LKAB. Till detta kommer nya gruvetableringar, vindkraft, vattenkraft, skogsnäringen med mera som alla tar av vår natur. Det är dags att vi får tillbaka en mycket större del av kakan. Vi ska inte vara en koloni.
Till sist. Vallöftena 2018 från vårt kommunalråd visade sig inte vara vatten värda. Han ville satsa på vård, skola och omsorg, öka Kirunas befolkning med 25 invånare varje år sedan de tog över, klättra i listan över näringslivsklimatet med 100 placeringar ... Tyvärr för Kirunaborna har det gått åt andra hållet.
Det krävs en ny politik i Kiruna kommun, vi är beredda! Tack för ordet!