Det gäller att hålla isär rollerna

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i Kirunas kommunfullmäktige.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i Kirunas kommunfullmäktige.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i Kirunas kommunfullmäktige.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-08-18 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Vi har fått uppleva en otroligt fin sommar. 

Att tillsammans med vänner och familj få umgås under soliga dagar och ljumma nätter gör att man blir glad och känner sig utvilad inför hösten. 

Jag hade tänkt skriva om rollen som vi kommunpolitiker har och hur våra beteenden och uttalanden påverkar andra. Var går gränsen mellan den offentliga makt som ett kommunalråd besitter och privata intressen som ett kommunalråd har? Det kan bland annat gälla otillåtna byggnader eller överträdelse mot strandskydd. 

Jag tycker det är ett renlighetskrav att hålla isär sin offentliga makt från sina privata intressen och inte försöka kringgå eller påverka beslutsprocesser som rör ens egna intressen, det är dessutom reglerat i lag. Det är lika viktigt att inte heller påverka andra förvaltningar, nämnder och styrelser att fatta de beslut som de själva anser är nödvändiga för att kunna bedriva en bra verksamhet. Dessa ska följa de övergripande riktlinjerna som kommunfullmäktige beslutat om! 

Jag återkommer mer om detta vid ett annat tillfälle. 

Kaunis Iron kämpar för sin fortsatta gruvverksamhet i Kaunisvaara utanför Pajala. Verksamheten sysselsätter idag cirka 500 medarbetare. Många av dessa bor i Pajala och bidrar till kommunens utveckling. Det skulle vara ett hårt slag mot Pajala kommun om verksamheten tvingas stänga på grund av att Länsstyrelsen och Naturvårdsverket får igenom sina krav att avslå ansökan. 

Närmare fyra år har det tagit för myndigheterna att komma fram till sina yttranden, vilket är oacceptabelt. 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen tillsatte förra året en utredning för att effektivisera tillståndsprocesserna, så här står det bl a i utredningsdirektivet: ”Sverige står, precis som resten av världen, inför stora utmaningar när det gäller att ställa om till ett fossilfritt och cirkulärt samhälle. De kommande nödvändiga investeringarna förutsätter i många fall nya eller ändrade miljötillstånd. Med utredningen vill regeringen underlätta omställningen genom att säkerställa att miljöbalkens prövningssystem underlättar miljö- och klimatförbättrande investeringar och åstadkommer snabbare och enklare prövningsprocesser, med bibehållet miljöskydd.” 

Balansen mellan hänsyn till natur/klimat och tillväxt kan uttryckas som hållbar tillväxt.

Många blickar nu mot norr och den enorma expansion som nu sker. Ska vi bli 2 000 fler Kirunabor och 10 000 fler norrbottningar måste kommunerna få mer resurser för att kunna bygga attraktivitet. 

Varför inte införa en slags utvinningsskatt som går direkt till de kommuner vars naturtillgångar utvinns?

Tack för ordet!