Det gäller att hålla i och hålla ut

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, skriver regelbundet i NSD. Nordmark är även nyvald ordförande i Norrbottens kommuner.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, skriver regelbundet i NSD. Nordmark är även nyvald ordförande i Norrbottens kommuner.

Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden, skriver regelbundet i NSD. Nordmark är även nyvald ordförande i Norrbottens kommuner.

Foto: Mats Engfors/Fotographic

Gästkrönika2020-05-12 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår ljuva norrbottniska sommar närmar sig med stormsteg. Snart får vi njuta av långa och ljusa dagar och nätter, strandliv, bastubad, fisketurer och mer därtill.

Men hur ska vi våga glädjas helt och fullt inför sommaren när vi hotas av en osynlig fiende? En fiende som slår både mot vår hälsa och vårt samhälle?

Många av oss börjar bli rejält less på allt som har med coronaviruset covid-19 att göra. Det är dock viktigt att vi nu inte slappnar av. 

Det gäller att hålla i och hålla ut. Att hålla distans, men hålla kontakt. Sjukdomen har redan drabbat många hårt och flera har tyvärr även lämnat oss.

En sak som jag har sett i den här coronatiden är att vi tycks känna mer tacksamhet för det som vi faktiskt har. 

Vi bryr oss mer om varandra och inte bara vår familj utan även vänner, grannar och människor som vi knappt känner.

Det känns hoppfullt. Den här våren och sommaren kan bli en nystart för vår omtanke om varandra och låt oss hålla kvar vid den omtanken även när coronavirusets tid är förbi. 

Låt oss även våga glädjas åt den annalkande underbara sommaren trots att våra liv ser något annorlunda ut.

Vi ska fortsätta vara kloka men inte rädda, för även om många blir sjuka så blir också de allra flesta friska. 

Vi kommer dessutom förr eller senare arbete att besegra viruset – det är jag helt övertygad om.

Vi kommer att öka vår immunitet och vi kommer så småningom att få fram ett vaccin, även om det kan komma att dröja ett bra tag. Och vilket Norrbotten vill vi leva i den dagen när smittan äntligen är borta?

Vi vill ju att varje kommun i hela vårt län, både centralorterna och landsbygden, ska ha en positiv framtid. 

Det är därför oerhört viktigt att vi fortsätter att tänka på våra lokala företag genom att handla nära och att ta en så kallad hemester i sommar, så att vårt Norrbotten består även efter den här tuffa tiden.

Detta sista säger jag inte minst som nyvald ordförande för Norrbottens Kommuner, ett förtroende och en utmaning som jag känner mig ödmjuk, tacksam och laddad inför.

Min utgångspunkt är att alla våra fjorton kommuner i Norrbotten ska leva och utvecklas. Och vi är alltid som starkast när vi möter och besegrar våra utmaningar – som coronaviruset – tillsammans!