Det blir skönt att få börja om

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner.

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner.

Claes Nordmark (S) är kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner.

Foto: Mats Engfors / Fotographic

Gästkrönika2020-12-15 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 2020 går äntligen mot sitt slut och ärligt talat, det har varit det värsta året på länge. 

Vi skulle inleda det med folkfesten SM-veckan i Boden och Luleå. Sen skulle vi ha en fin norrbottnisk vårvinter och sommar och som alltid ha massor av besökare från Norge och hela världen. 

Våra gymnasieelever skulle fira sin studentexamen. Efter höstens färgprakt och bärplockning skulle vi njuta av en riktigt fin jul- och nyårshelg. Och vi skulle självklart umgås med våra familjer och vänner. 

Med facit i hand vet vi att 2020 inte blev så på grund av coronaviruset covid-19. Även om läget är tufft just nu – och vi måste verkligen få bukt med smittspridningen – vill jag tacka alla norrbottningar för att vi håller i och håller ut. 

Ett varmt tack till alla som tar ansvar inom äldreomsorgen och vården där ni ger trygghet till våra äldre och våra sjuka. Tack alla som jobbar på förskolor och skolor, så att våra barn får sin utbildning tillsammans med sina vänner. Tack ni som har fixat så att samhället fungerar oavsett det handlar om busstrafik, elström eller matleveranser. 

I år har vi lärt oss mycket och fått tänka nytt, som att träffas digitalt. Besöksnäringen har haft ett tungt år och företagen har arbetat intensivt med nytänkande och samarbete. 

Restaurangerna har gjort nya koncept med större avstånd mellan sittplatserna, take away och hemleveranser. 

Många inom detaljhandeln har levererat varor hem till dörren och arbetat med handel under tryggare förutsättningar. Och jag får ofta höra av handlarna i Boden att bodensarnas köptrohet på hemmaplan är stor. 

Jag hoppas och tror att samma lojalitet finns i hela länet så att vi har butiker kvar även efter att pandemin är över.  

Det finns stora förutsättningar för att 2021 ska kunna bli mycket bättre än, ursäkta ordvalet, det skitår som vi lämnar bakom oss. Flera vacciner är på väg och vi lär oss allt mer om själva viruset.  

Låt 2021 bli ett år när vi fortsätter att ställa upp för varandra, att handla nära och att hemestra. Låt oss få se att smittspridningen planar ut och att hjulen tar fart igen. Att vi får ser nya satsningar på människor, byggnationer och företag i hela vårt län. 

Låt oss hoppas att vi snart ska få möjligheten att träffas igen. Att få krama om våra nära och kära, att ta emot långväga besökare till vårt fina län och att få samlas till större kultur-, fritids- och idrottsevenemang. 

Nu börjar vi om och det blir skönt! Ha en god jul och ett riktigt gott nytt 2021!