Det behövs fler äldre i politiken

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, är engagerad i S-kvinnor.

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, skriver regelbundet i NSD.

Birgitta Ahlqvist, Södra Sunderbyn, skriver regelbundet i NSD.

Foto: Luleå kommun

Gästkrönika2021-07-28 15:31
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Idag är var femte svensk över 65 år. Vi blir allt fler äldre och det är positivt att vi får leva längre.

Det som är tråkigt är att Sverige ligger i botten när det gäller synen på äldre och att samhället är dåligt på ta vara på äldres kapacitet. När man fått pension anses man inte ha så mycket att komma med längre.

Hur gammal du blir beror på många saker bland annat arvsanlagen och dem kan du inte göra så mycket åt, däremot kan du påverka hur du åldras genom goda matvanor, fysisk aktivitet, gemenskap och inte minst meningsfull sysselsättning.

Att kunna sysselsätta sig är viktigt i alla åldrar men det har ett särskilt stort värde för äldre som annars leds in i en uppgivenhet. Och då tänker jag inte bara på personer på äldreboenden utan även på de äldre som gått i pension och är pigga och friska och skulle kunna vara en stor tillgång med sin kunskap och livserfarenhet. 

Ett gott råd att se till att du har saker att göra även efter du fyllt 65 år. Det kan vara föreningsuppdrag, politiska uppdrag eller ett deltidsjobb om du orkar. 

Du behövs som frivillig/volontär inom kulturen, äldreomsorgen, mäns våld mot kvinnor, flyktingverksamhet m m. Utan volontärer skulle stora delar av samhället vara dött och säkert också många pensionärer. En bättre uppskattning av alla volontärer vore på sin plats.

En äldre person får många gånger företräda alla äldre på ett odifferentierat sätt. Äldre har inte den representation som motsvarar de äldres andel av befolkningen. Sex av 349 riksdagsledamöter är över 65 år. 

Den äldsta riksdagsledamoten Barbro Westerholm är en förebild för många pensionärer oavsett parti. Hon och de andra fem i riksdagen får representera de 20 procent av befolkningen som de äldre utgör och som skulle innebära att de egentligen borde vara 70 ledamöter. 

Eftersom vi har en livaktig pensionärsrörelse i Sverige är påstående om att äldre är politiskt ointresserade felaktigt. Orsaken till den låga representationen måste istället bero på  att äldre kommer för långt ner på listorna. 

Snart är det val. Om du orkar engagera dig: Kom med i politiken och bli en representant för de äldre.

Jag är en lyckligt lottad 73-åring som bland annat är ordförande för Luleå hamn. Ett mycket betydelsefullt uppdrag. Luleå hamn är en viktig pusselbit för industrins gröna satsningar och för att möjliggöra en livskraftig framtid i vår fantastiska region. 

Detta uppdrag medför att jag känner att jag fortfarande gör ett meningsfullt jobb, att jag behövs och det borde alla äldre få uppleva.