Det är upp till bevis för arbetsgivarna

Tobias Baudin är ordförande i fackförbundet Kommunal. I dagens krönika skriver han om Kommunals krav i avtalsrörelsen.

"Vi kommer aldrig att acceptera arbetsgivarnas nollbud och vi kommer aldrig att acceptera försämrade arbetstider", skriver Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal.

"Vi kommer aldrig att acceptera arbetsgivarnas nollbud och vi kommer aldrig att acceptera försämrade arbetstider", skriver Tobias Baudin, ordförande i fackförbundet Kommunal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gästkrönika2020-10-07 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår intensiva, omfattande och tuffa förhandlingar som är avgörande för kvaliteten i svensk välfärd. Det handlar så klart om Kommunals avtalsförhandlingar med motparterna på arbetsgivarsidan. 

Upp emot 70 avtal ska omförhandlas och budskapet från Kommunal är tydligt: Det är dags att sluta upp med dumsnåla förslag som bara leder till sämre arbetstider, alltför låga löner och bristande yrkesutveckling för personalen i välfärden.

  
 
Jag säger dumsnålt, för det är precis vad det är. Miljoner patienter, passagerare och brukare möter dagligen dessa yrkesskickliga välfärdsarbetare. För många ger kontakten med medlemmarna i Kommunal den livskvalitet och trygghet som är nödvändig för att vardagen ska fungera – och det med guldkant. 

Vill arbetsgivarna att den svenska modellen ska fortsätta leverera är det nu upp till bevis.  

Snart går förhandlingarna in i sitt slutskede med stentuffa diskussioner. Arbetsgivarna tycks hålla fast vid sitt nollbud när det gäller löner och anser att arbetstiderna behöver bli än mer flexibla. 

Det duger inte och nu kavlar vi upp ärmarna. Varje vinst vi tar med oss från årets förhandlingar kommer att ha varit svårvunnen. Låt det inte råda något tvivel om det. 

När jag ser de orättvisor som finns på Kommunals avtalsområden växer min övertygelse. Har coronakrisen lärt oss något så är det att vi måste vinna i förhandlingsrummen för att ge välfärdsarbetarna vad de har rätt till. 

När pandemin är över kan vi inte gå tillbaka till hur det var förr. Det nya normala måste bli bättre än det gamla. 

Därför kommer jag, med hela Kommunals kraft, att fortsätta hävda att vi ska ha högre löner, hållbara arbetstider och heltid som norm. 

Vi kommer aldrig att acceptera arbetsgivarnas nollbud och vi kommer aldrig att acceptera försämrade arbetstider. Vi kommer aldrig ge oss förrän arbetsgivarna accepterar våra krav. Så enkelt är det.