Det är så mycket som händer just nu

"Vi lever i intressanta tider", skriver Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

"Vi lever i intressanta tider", skriver Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

"Vi lever i intressanta tider", skriver Jan Olov Westerberg, fastighetsdirektör på Statens fastighetsverk.

Foto: NSD Arkiv

Gästkrönika2021-11-10 11:03
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När jag sätter mig ned framför datorn för att författa denna min tjugonde krönika sker det från södra Gotland. 

Det känns bra att få mer utrymme och har varit en glädje att upptäcka både havsörn, kungsörn, ormvråk, kärrhök och fiskjuse på markerna. Spännande att lära mig nytt! Samtidigt har det känts litet konstigt att inte vara ”hemma” i Norrbotten i denna spännande tid. Men jag har ett ben kvar!

För det är verkligen en spännande tid. Det finns ett talesätt som påstås vara kinesiskt, men vars ursprung är osäkert. 

Klart är att Robert Kennedy använde det i ett tal i Kapstaden 1966 då han sade att ”må du leva i intressanta tider”, vilket är lydelsen på den påstått kinesiska förbannelsen. Men sen fortsatte Kennedy: ”Vad ni än tycker så lever vi alla i intressanta tider. Tider av osäkerhet och fara, men också tider som skapar kreativa energier mer än någon annan tid i vår historia”.

Om det är så eller inte är svårt att veta, men på många sätt är det i tider av prövning som människan gör stora framsteg. Vår innovationsförmåga når sina toppar, kanske för att vår överlevnadsinstinkt är så stor. 

Vi är fortfarande inne i pandemin, även om många har vaccinerat sig så finns utmaningarna där. Jag läste nyss att Tyskland just nu har den snabbaste smittspridningen sedan pandemin inleddes. Samma är läget i många länder. 

Om inte våra fantastiska forskare hade haft förmåga att skapa de vacciner som vi idag har, hade läget varit mycket allvarligare. Så många fler hade blivit allvarligt sjuka.

Politiskt har det stora regeringspartiet precis avslutat sin kongress och valt en ny partiledare. Det är en stor förändring som säkert kommer att påverka vardagen för många av oss. 

Utmaningen nu, är att se om den nya partiledaren också kan bli statsminister och hur en ny regering kommer att se ut. 

Globalt har äntligen väldigt mycket fokus lagts på det stora miljömötet i Glasgow. Jag vet att det finns debattörer och aktivister som hävdar att det är ett misslyckande. 

Jag skulle också vilja ha mycket snabbare och större åtgärder. Men det handlar också om att vi alla måste acceptera dem och ta konsekvenserna. Det är inte tillräckligt att bara hävda att det måste göras mer, det måste också skapas lösningar som fungerar och accepteras. Vi måste ändra vårt mindset, och det tar tid!