När Ericssons globala fackliga nätverk nyligen samlades på huvudkontoret i Kista för sitt årliga möte var det Västafrika som stod för de positiva nyheterna.
Vi har stöttat Ericsson Global Trade Union Network sedan 2016 och sett hur anställda på Ericsson runt om i världen lyckats organisera sig och förhandla kollektivt. Och nu kan två nya kollektivavtal läggas till listan, i Senegal och Elfenbenskusten.
Det handlar om spridningseffekten, enligt Seringe Kinde Sene, koordinator på Ericsson Africa, Union som lett förhandlingarna i Senegal.
När fackförbund inom multinationella Ericsson lär av varandra så sprids förbättrade arbetsvillkor i ett land vidare till andra länder.
Så var det när kollektivavtalet förhandlades i Senegal, berättar Seringe Kinde Sene. Man fick råd och stöd av facket i Ghana som redan tecknat sitt avtal med Ericssons ledning.
Det här är ett av flera projekt där vi stöttar fackliga organisationer så att de kan engagera sig i social dialog, kollektiva förhandlingar och bidra till hållbara globala leverantörskedjor.
Det är bland annat den här typen av framgångar Agenda 2030 handlar om i praktiken. Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling antogs av världens ledare 2015 och idag är vi organisationer i civilsamhället långt ifrån ensamma om att åberopa dem i vårt arbete.
Målen anammas av näringslivet, myndigheter, politiker och skolor – i Sverige och i världen. Det är hela poängen, att hela samhället måste kraftsamla för en hållbar utveckling.
Visst, år 2030 är kanske inte längre en realistisk deadline. Kriget i Ukraina, Covid-19 och andra konflikter i världen har inneburit stora bakslag för arbetet med de globala målen och vi ser hur utvecklingen går i fel riktning inom flera mål. Men det är inget fel på målen och vi jobbar beslutsamt på mot dem.
Förra veckan presenterade utrikesminister Tobias Billström regeringens nya utrikesdeklaration, planen för Sveriges utrikespolitik.
Inte heller i år nämner regeringen Agenda 2030 i utrikesdeklarationen. Den mest ambitiösa planen för hållbar utveckling som världen någonsin antagit nämns inte!
Man kan ju tycka att klara och tydliga mål bör tilltala en regering som betonar hur viktigt det är att mäta resultat av till exempel bistånd. Istället hamnar Agenda 2030 i byrålådan.
Alla globala mål är lika viktiga och på Union to Union kommer vi att fortsätta arbetet med att få politiker och näringsliv att förstå att en hållbar utveckling inte är möjlig utan respekt för mänskliga rättigheter i arbetslivet.