Jämställdhet uppstår inte av sig självt eller för att det var Internationella kvinnodagen igår.
Därför håller jag såhär dagen efter 8 mars fast vid temat, övertygad om att det internationella jämställdhetsarbetet behövs – alla dagar under året.
I våra biståndsfinansierade samarbeten handlar det jämställdhetsarbetet om att ge fler kvinnor möjligheten att arbeta. Ett arbete, en egen inkomst och en utbildning är nämligen ett mycket konkret sätt för kvinnor att själva bestämma över sitt liv.
På ett fackligt möte i Madrid berättar en kvinna från Filippinerna om hur facket i hennes stad jobbar med jämställdhet. I Filippinerna är bristen på hantverkare stor, men bara killar har kunnat söka till de utbildningar som startats.
Med stöd från fackförbund och bistånd från de nordiska länderna har facket fått till en lösning så att även tjejer får tillgång till utbildningarna. Unga tjejer som utbildat sig till byggnadsarbetare, och fått jobb och inkomst, förändrar nu inte bara sina egna liv utan också normerna för kvinnor i hela landet.
Systrar och kompisar ser att även en tjej kan få ett jobb som bara killar haft förut och hemma på landsbygden utmanas normer som gör att villkoren för killar och tjejer fortfarande ser så olika ut.
I en annan möteslokal i Malawi träffar jag ett tjugotal kvinnor från fackförbund som organiserar anställda på kaffe-, kakao- och teplantager.
Kvinnorna kommer från olika länder i södra Afrika och med stöd av svenska fackförbund träffas de för att diskutera fackliga frågor som är viktiga för kvinnor som arbetar på plantager. Att gemensamt kunna åka buss till arbetet är en sådan fråga. Kvinnor har sällan tillgång till bil och utan en säker möjlighet att ta sig till plantagen kan de omöjligt ta ett jobb.
En annan fråga är rättigheten att få amma sitt barn på arbetstid. I flera av länderna saknas barnomsorg och många kvinnor tvingas ta med sig barnet till arbetet. Rätten att amma, och tillgången till en plats att sitta på, kan vara avgörande för att kunna ta ett jobb.
I flera länder har kvinnorna på mötet lyckats få in denna typ av rättigheter i kollektivavtal för anställda på plantagerna. Och fler kvinnor har nu möjlighet att ta ett jobb där
Mötena med de här kvinnorna, och deras viktiga arbete tänkte jag på igår på internationella kvinnodagen.
Och så hoppas jag att vi fortsätter fira denna jämställdhetens dag också med en internationell vinkel. Och att Sveriges biståndspolitik fortsatt är klok nog att ha jämställdhet som ett viktigt tema.