Betygsbeslutet saknar forskningsstöd

"Kunskap är viktigt, värderingar avgörande", skriver Linus Sköld, S-riksdagsledamot från Älvsbyn.

"Kunskap är viktigt, värderingar avgörande", skriver Linus Sköld, S-riksdagsledamot från Älvsbyn.

"Kunskap är viktigt, värderingar avgörande", skriver Linus Sköld, S-riksdagsledamot från Älvsbyn.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2021-03-16 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna är pressade och splittrade. De har legat under riksdagsspärren länge nu. 

Är det viktigaste att vara emot Socialdemokraterna eller är det viktigare att vara emot Sverigedemokraterna? Det är frågan för Liberalerna. 

I onsdags debatterade och beslutade riksdagen att införa möjlighet till betyg från årskurs 4 för de skolenheter som önskar. Frågan ingår i januariavtalet men av januaripartierna är det egentligen bara Liberalerna som dogmatiskt hävdar tidigare betygs saliggörande effekter. 

"En förkrossande majoritet i Sveriges riksdag kommer att skicka ut budskapet att kunskap är viktigt", triumferade Roger Haddad (L) i sin slutreplik i onsdagens riksdagsdebatt. 

Om det då vore så väl att det var det budskapet majoriteten skickade. Missförstå mig inte, jag tycker att kunskap är det viktigaste i världen. Kunskap avgör människors liv. Fattiga kan bli rika, förtryckta kan bli fria, världsproblem kan lösas – allt med hjälp av kunskap. 

Problemet är att beslutet att införa möjlighet till betyg från årskurs fyra snarare signalerar att kunskap är oviktigt. 

"När det gäller betyg i allmänhet och betyg i lägre årskurser i synnerhet finns inte forskningsstöd för att påstå att det skulle gynna vare sig lärande eller motivation", sa jag i riksdagsdebatten.

"Vi tycker att det är viktigt att vara ärlig med att detta är ett politiskt önskemål som vi har accepterat mer än att det är ett vetenskapligt underbyggt förslag som vi har drivit," sa Niels Paarup-Petersen (C).

"Vi har gjort vårt yttersta för att konsekvenserna av den här politiken ska gå att hantera och bli så milda som möjligt", sa Annika Hirvonen (MP).

Betyg från årskurs 4 är en reform som saknar forskningsstöd, som professionen och elevorganisationerna inte vill se och som skolmyndigheterna är kritiska till. Det är en så dum idé att inte ens vi som röstar för den i riksdagen kan ta den i försvar. 

Budskapet S, C och MP ville skicka med beslutet var alltså snarare att den liberala demokratin är viktig, att principen om alla människors lika värde är viktig, att jämställdhet är viktigt och att det är viktigt att hejda främlingsfientliga och nationalister från att komma till makten. Så istället för att försvara reformen försvarade vi januariavtalet. 

För att försvara den liberala demokratin fattade riksdagen i onsdags ett beslut som i princip betyder att kunskap är oviktigt. Två dagar senare meddelade Liberalernas partiledare att den liberala demokratin kan avvaras. 

Kunskap är viktigt, värderingar är avgörande.