Jag anordnade 12 juni en skogsexkursion i trakterna nära min hemby för att delge vad aktivt skogsbruk bidragit till. Då visade jag både bra exempel där ny skog växer så det knakar och där känslan av att man befinner sig i en riktig skog fanns med, men även där det verkligen inte känns rätt.
Givetvis visade jag även riktig gammelskog som skyddats. Jag måste erkänna att dagen blev lyckad.
Jag hade lyckats samla ihop en grupp bestående av två riksdagskollegor, partistyrelseledamot, regionråd/ledamot i SKR-styrelse, gruppledaren (V) Jokkmokk, representanter för NSF, Muonio sameby, skogsstyrelsen, Sveaskog och skogsindustrin.
Till hjälp med att förmedla fakta så deltog pensionerade forskningsledaren Hans Winsa. Detta bevakades föredömligt av HB som fått nys om skogsexkursionen. Reaktionerna om skogsdagen har varit överraskande positiva.
Jag brukar berätta att jag under 30 år, innan jag valdes in i Sveriges riksdag, jobbat handgripligt i skogen med alla tänkbara uppgifter inom produktionen.
Jag vill påstå att jag har sett metoder som fungerar när det gäller att få ny skog att växa och hur dessa ska skötas, men även sett det omvända där skogsbruket gjort misstag vilket jag är den första att erkänna. Är inte stolt över allt jag gjorde i början av min karriär på 1980-talet, men att skogsbruket idag tar mer hänsyn och har fler mätincitament som ska uppfyllas, kan jag gå i ed på.
Men så klart är inte allt perfekt idag heller, man behöver inte sopa ner hela bergssluttningar när trakter ska avverkas.
Ett exempel som skulle få förödande konsekvenser för vårt län vore om vi skulle förbjuda trakthyggesbruk redan i morgon.
Visst skulle det komma virke ett tag framöver, men dyrare. Redan om fem år så skulle flera av våra sågverk i länet tvingas lägga ner p g a virkesbrist. Det skulle innebära att våra barnbarn inte längre hade samma möjlighet att driva på träbyggandet, som alla idag förordar.
De som vill begränsa skogsbrukets metoder använder ofta argumentet att endast 20-30 procent blir långlivade produkter och resten eldas upp.
Ja, jag är då glad över att vi sköter skogen så att även kortlivade produkter som bundit CO2 under sin växt blir nytta i samhället istället för att ruttna bort i skogen.
Om alla småhus skulle timras av rundtimmer så visst skulle andelen procent långlivade produkter öka, men jag är säker på att mer nytta för alla blir det om vi sågar timret till brädor och plank och använder restprodukter till andra resurser som vi så väl kommer att behöva i samhället oavsett vad man tycker om skogsbruket