Beteendet är så lågt att man baxnar

Tobias Baudin är ordförande i Kommunalarbetareförbundet sedan 2016. Artikelförfattaren är född och uppvuxen i Luleå.

Tobias Baudin är ordförande i Kommunalarbetareförbundet sedan 2016. Han är född och uppvuxen i Luleå.

Tobias Baudin är ordförande i Kommunalarbetareförbundet sedan 2016. Han är född och uppvuxen i Luleå.

Foto: TT

Gästkrönika2021-02-10 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns få saker som gör mig så arg som när jag får höra att samhället sviker välfärdsarbetarna inom äldreomsorgen. De som har stått rakryggade inför den värsta pandemin i mannaminne. De som har säkrat kvaliteten inom äldreomsorgen och arbetat, dag som natt, under extrema förhållanden. 

Jag blir så in i bomben förbaskad när jag får höra att högt uppsatta chefer nu roffar åt sig av coronavaccinet. I vissa fall går de så långt att de låter sina anhöriga gå före och ta doser som är avsedda till de äldre och till vård- och omsorgspersonalen.

Och detta gör dessa chefer i en situation när det råder akut brist på vaccin. I hela Sverige har, i skrivande stund, färre än 35 000 personer fått de två doser som behövs för ett fullgott skydd. Det kommer vi inte långt på. I det läget passar vissa på att roffa åt sig för egen del. 

Det är så lågt att man baxnar.

I Kiruna rapporteras det i media att flera avdelningschefer fått gå före i kön. Kommunen försvarar sig med att man inte ville slösa på ”slattar”. 

Låt mig då börja med att konstatera att det finns inget som heter slattar när det kommer till vaccindoser. Att använda ordet ”slattar” är ett sätt att dölja vad det faktiskt handlar om; att sko sig själv – på bekostnad av andra. 

Det finns vaccin och det finns doser. Blir det vaccin över vid ett vaccineringstillfälle är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att det finns prioriterade personer redo att ta vaccinet. 

Avdelningschefer med låg eller i flera fall ingen patientkontakt ligger långt ned på prioriteringslistan. Undersköterskor och annan vård- och omsorgspersonal ligger högst upp – det är inga som helst konstigheter. 

För mig handlar det inte bara om hyfs, det handlar även om både om klass och kön. Tyvärr handlar det allt för ofta om manliga chefer som tar sig rätten att gå före de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom äldreomsorgen. Orättvisan är total. 

Jag kräver nu att regionerna, som ansvarar för vaccineringsprogrammet, säkerställer att vaccineringen går rätt till. Den ska följa prioriteringslistan som satts av Folkhälsomyndigheten. 

Inga andra yrkesgrupper ska få gå före vård- och omsorgspersonalen. Är det någon grupp i samhället som förtjänar att få detta vaccin är det banne mig dem.