Bara Putin tjänar på splittringen

"Det finns gott om nyttiga idioter", skriver tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S).

"Det finns gott om nyttiga idioter", skriver tidigare  försvarsministern Peter Hultqvist (S) i en gästkrönika på sidan 2 i NSD. Artikelförfattaren  var politisk redaktör för NSD 1983-1985.

"Det finns gott om nyttiga idioter", skriver tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) i en gästkrönika på sidan 2 i NSD. Artikelförfattaren var politisk redaktör för NSD 1983-1985.

Foto: Lars-Ola Marakatt

Gästkrönika2023-02-11 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns bara en vinnare på split, splittring och bristande beslutskraft i det demokratiska Europa. Och det är Rysslands auktoritäre och brutale härskare Vladimir Putin. Varje tendens till splittring utnyttjas.

Varje möjlighet att exploatera missnöje, magsura stämningar och sådant som kan hetsa till okontrollerbara händelseförlopp är sådant som ryska trollfabriker och desinformatörer stimulerar.

För att tala klartext: Att splittra väst, skapa bråk och motsättningar är för de ryska underrättelseorganen ett vitalt intresse! I det sammanhanget utnyttjas både medvetna och omedvetna personer och krafter som kan gå under beteckningen ”nyttiga idioter”.

”Nyttiga idioter” är ett ordval som brukar tillskrivas Sovjetunionens förste ledare, nämligen Lenin. Det handlar om personer som mer eller mindre illvilligt, hämndlystet eller godtroget går andras ärenden.

De utnyttjas för dunkla syften. Men kan också på grund av eget uppmärksamhetsbehov eller oförmåga att göra en riktig bedömning motverka sina egna syften.

Nu har vi ljuset av Sveriges NATO-ansökan sett en utveckling där händelser som en upphängd docka och koranbränning syftat till provokation. Den sistnämnda omdömeslösheten är kopplad till bland annat en dansk högerextremist och en programledare i SD:s TV Riks som tidigare, vilket är klart anmärkningsvärt, gjort jobb åt rysk media.

I muslimska länder bränns svenska flaggor och det talas om bojkott av svenska varor. Och i Turkiet är Sverige slagpåse i valrörelsen. SD:s partiledare Åkesson skäller på statsministern för att han är för vek mot muslimerna. Statsministern i sin tur talar om sabotage mot Nato-ansökan och risker med anledning av Sveriges exportberoende.

Därefter vädrar alla som vill sätta käppar i hjulen för svensk säkerhet morgonluft. Hela anrättningen kryddas i de riktiga höjderna när justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) i litet snirklande ordalag i praktiken säger bränn hundra koraner!

Nyttiga idioter finns det tydligen gott om just nu. I praktiken gagnar deras aktivitet härskaren i Kreml. Statsministern bör om han är beredd att ta ansvar för Sverige börja med att ställa sig frågan om han verkligen styr eller i allt högre grad enbart är ett offer för omständigheterna!

Det är med andra ord ett tydligt exempel på mycket låg nivå i svensk politisk debatt 2023. En ledande representant för ett högerextremt parti som ingår i statsministerns regeringsunderlag pratar i praktiken om ”bokbål”.

Var och en som besitter någon form av intellektuell kapacitet vet att man läser böcker, man bränner dem inte! Och framförallt driver man som ansvarig politiker inte iväg den politiska debatten så att 1930-talets Nazityskland frammanas.

Såhär ser statsministerns regeringsunderlag ut i krass verklighet. Det borde just nu svida rejält inom så kallad traditionell höger. Varningarna från valrörelsen om att SD har både ett bagage och agerande som inte håller från säkerhetspolitisk synpunkt är nu helt klarlagda. När Jomshof ska tillfredsställa högerextremisterna både utanför och i sitt eget parti så skadas Sveriges intressen. Så enkelt är det om man vill vara klarsynt.

Nyttiga idioter finns det tydligen gott om just nu. I praktiken gagnar deras aktivitet härskaren i Kreml. Statsministern bör om han är beredd att ta ansvar för Sverige börja med att ställa sig frågan om han verkligen styr eller i allt högre grad enbart är ett offer för omständigheterna!