Bakom framgångarna finns samarbete

Mats Taaveniku, gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna, skriver om arbetet för trygghet och framtidstro.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna.

Mats Taaveniku är gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna.

Foto:

Gästkrönika2020-11-05 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många med mig, var nyligen med om en riktig höjdare, Sverige blir en av få länder i världen som kan skjuta upp microsatelliter och Kiruna blir rymdhuvudstad! 

Vi Kirunabor och alla som arbetar i svensk rymdindustrin jublade när ”rymdminister” Matilda Ernkrans meddelade att regeringen bidrar med 90 miljoner till nästa steg (delmål) i satsningen. Det är hur härligt som helst. Satsningen är ett resultat av flera års samverkan och samarbete, inte minst mellan representanter från rymdindustrin och vår regering!

När ministrar från (S)-regeringen besökt Kiruna (fem stycken sedan hösten 2018) har vi lokala representanter upprepat kravet, om satelliter, om dubbelspår efter malmbanan, om att besked av Trafikverket om tågstationen, om statlig samordning av stadsomvandlingen m m. 

Vi har haft stor draghjälp av våra norrbottniska S-riksdagsledamöter, men också från andra partier. Bakom varje framgång finns ett samarbete av något slag! 

Satellitsatsningen är ett exempel på mål som skapar framtidstro. Att Kiruna kan bli 25  000 invånare till 2030 är ett annat mål som skapar framtidstro! Har vi delmål på vägen – t ex att vi ska bli bland de 50 bästa skolkommunerna i landet och också vara en av de 40 bästa kommunerna på omsorg till 2025 – så är jag övertygad om att vi blir 25  000 Kirunabor till 2030. 

Samverkar vi kring fler liknande delmål för t ex ett bredare näringsliv i Kiruna och bättre förutsättningar för våra byars utveckling så kommer vi att vara 25 000 Kirunabor till 2030! 

Tillgång till bra vård och omsorg är viktiga förutsättningar för att känna trygghet känner vi framtidstro och trygghet vill vi fortsätta att bo kvar och utvecklas. 

Jag skrev en motion till fullmäktige, att kommunledningen ska ta initiativ till att bilda en samverkansgrupp mellan, regionen, professionen på vårt sjukhus och kommunen. Gruppen ska bistå till utveckling av befintlig sjukvård och vara en referensgrupp för nya sjukhuset som ska byggas pga stadsomvandlingen. Motionen är bifallen sedan länge, men det tycks inte hända något?

Det händer inte heller något med de vallöften som Sjukvårdspartiet gav till Kirunaborna under valet 2018! 

Det börjar närma sig valår igen och vi ser fortsatta neddragningar inom sjukvården i Kiruna och Norrbotten, hiskeliga 700 miljoner tänker Sjukvårdspartiet spara på vården. 

Men, vi ska inte låta oss nedslås av löften som ännu inte infriats utan vi ska kämpa vidare för att vi ska kunna känna trygghet och framtidstro i Kiruna och vårt län, men det krävs samverkan och samarbete för att nå dit! Tack för ordet!