Att köpa sex i Sverige är olagligt

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justititeutskott, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justititeutskott, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Fredrik Lundh Sammeli, S-riksdagsledamot och ordförande i riksdagens justititeutskott, skriver regelbundet på sidan 2 i NSD.

Foto: Riksdagen

Gästkrönika2020-05-19 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten efter nyheten om torsk med italiensk touch som fastnade i Polisens insats mot sexköpare har kommit att handla om mycket. 

Tyvärr dock lite om brottsoffret eller brottsligheten i sig som förekomst.

Att köpa sex i Sverige har varit olagligt i 20 år. Det är inte ”ett dumt beslut man tar” utan en brottslig handling man begår. 

Det finns inga ursäkter, en dålig dag eller förmildrande omständigheter. Att köpa en annan människas kropp och utsatthet är ett avskyvärt brott. Ändå har en av tio svenska män gjort detta.

På samma sätt som många känner ett våldtäktsoffer men ingen våldtäktsman, finns det få som tror sig känna en sexköpare. Samtidigt sker det varje dag, mitt bland oss, av såväl kändisar som helt vanliga Svenssons. Människor som köper andra människor. 

Detta måste vi orka se och prata om.

Ibland blir dock verkligheten för brutal i mitt uppdrag. Värre än den värsta rysaren jag läst. Som i 

Rumänien i höstas när jag fick beskrivet hur man med droger skapar omedvetet beroende hos blivande traffickingoffer och hur dessa, när de inte längre inbringar nog med pengar som prostituerade, drogas hjärndöda och säljs till organiserad organhandel. Grov organiserad brottslighet som inte känner några landsgränser, och som finns här mitt bland oss eftersom svenska män skapar en marknad och efterfrågan.

Som ordförande i justitieutskottet är jag stolt över vår sexköpslagstiftning. 

Den var modig när den kom och har förändrat verkligheten. Samtidigt har det för oss varit viktigt att förstärka lagstiftningen med bland annat samtyckeslagen och skärpta tag mot människohandel.

Men nya lagar räcker inte. De måste också användas av polis, åklagare och domstolar. Här hoppas jag fler fall framöver prövas mot ex oaktsam våldtäkt och människohandel. Sex ska vara frivilligt. Allt annat är ett övergrepp.

Vi behöver också ta nästa steg, att se allvarligare på köp av en annan människa, ta bort böter som lägsta straff och stärka fokus på och stödet till brottsoffren. 

Jag har heller inte gett upp hoppet att lyckas samla en majoritet i riksdagen för borttagandet av kravet på dubbel straffbarhet, kort och gott förbud även mot sexköp utomlands.

I grunden handlar detta inte om män det är synd om, om tillfälligheter som man inte kunde tacka nej till eller om otillfredsställd manlig lust. Utan om något så brutalt som en nutida sexuell slavhandel. Oftast utländska utsatta kvinnor som köps av svenska män. Vissa här i Sverige, ofantligt många fler utomlands. 

Det handlar om människosyn och människovärde