Försvarsindustrin behöver stärkas

"Arbetarna i försvarsindustrin håller Sverige tryggt", skriver Marie Nilsson, ordförande för fackförbundet IF Metall.

"Arbetarna i försvarsindustrin håller Sverige tryggt", skriver Marie Nilsson, ordförande för fackförbundet IF Metall.

"Arbetarna i försvarsindustrin håller Sverige tryggt", skriver Marie Nilsson, ordförande för fackförbundet IF Metall.

Foto: IF Metall

Gästkrönika2022-05-02 16:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Efter två år av pandemi står världen nu mitt i en ny kris.

Sedan slutet av februari har vi kunnat följa Rysslands orättfärdiga invasion av Ukraina. Hur den väpnade konflikten drabbar civilbefolkningen och fått miljoner på flykt.

Situationen är djupt oroande. Men mitt i allt det hemska är det bra att Sverige satt ned foten gentemot Ryssland.

Och för att kunna stå upp för global fred, demokratin och för att stötta Ukraina behöver vårt land rustas.

Årtionden av svensk alliansfrihet har lärt oss att ett tryggt samhälle kräver en civil och militär beredskap. Så kommer det fortsätta vara under överskådlig framtid, oavsett säkerhetspolitisk linje som Sverige väljer framöver. Då är det avgörande att kunna lita till en utbyggd fredsbevarande försvarsindustri.

För trots att vi är ett litet land ligger den svenska produktionen av militär teknologi och materiel sedan länge i framkant.

Det handlar om allt ifrån radarteknik, till avancerade ubåtar, drönare och flygplan, men också om produktion av textilier och material som behövs i tillverkningen. Allt för att bidra till landets trygghet, att välfärden är fortsatt stark och att arbetsmarknaden fungerar.

Allt för att hålla Sverige tryggt och säkert i svåra tider.

Men det stannar inte där. Försvarsindustrin med sina högteknologiska landvinningar skapar också förutsättningar för andra delar i samhället.

Regeringen beslutade nyligen att öka försvarsanslagen till två procent av BNP. Detta är klokt och välbehövligt för att stärka Sveriges säkerhet.

Som en del i detta paket bör även försvarsindustrin stärkas. Fler jobb och fler satsningar på innovationer bör tillkomma.

En förklaring till att svensk försvarsindustri ligger i framkant beror just på arbetarna som gör jobbet. IF Metall har sedan länge konstaterat att Sverige har världens bästa industriarbetare.

Här finns en hög kompetens. Här görs jobbet på arbetsplatser med fackliga och arbetsrättsliga villkor.

Allt detta skapar förutsättningar för välfungeranderelationer mellan företag och anställda. Detta ger bästa möjliga produktion med en förutsägbarhet för företagen att planera och satsa på nya innovationer, allt medan arbetarna har trygga och bra jobb.

Det är svåra tider och det är inte alltid lätt att se något positivt i det som sker. Men kriget i Ukraina påminner oss om att demokratin vi lever i måste försvaras.

Industriarbetarna inom försvarsindustrin förtjänar att hyllas, deras viktiga arbete bidrar till att säkratryggheten och freden i Sverige.